PSV-tegenstander FC Kopenhagen: drie oude Eredivisie-bekenden

PSV-tegenstander FC Kopenhagen: drie oude Eredivisie-bekenden

25-02-2022 15:15 Laatste update: 17:32
30

PSV neemt het in de achtste finale van de Conference League op tegen FC Kopenhagen. De Nederlander Kevin Diks, oud-Feyenoorder Nicolai Jörgensen en voormalig Ajacied Nicolai Boilesen komen binnenkort naar het Philips Stadion. VoetbalPrimeur vertelt je alles wat je moet weten over de tegenstander van de Eindhovenaren.

FC Kopenhagen
Trainer: Jess Thorup
Plek in nationale competitie: eerste (Superligaen is achttien wedstrijden onderweg)
Stadion: Parken (38.065 plaatsen)
Bijnaam: Byens Hold (de Stadswacht)

Europees seizoen tot dusver
In de eerste kwalificatieronde van de Europa League werd FC Kopenhagen uitgeschakeld door het Kroatische HNK Rijeka, waardoor de Deense ploeg in de tweede voorronde van de Conference League moest instromen. Men wist met achtereenvolgens het Wit-Russische Tarpeda-BelAZ Zjodzina, Lokomotiv Plovdiv uit Bulgarije en het Turkse Sivasspor af te rekenen, waardoor plaatsing voor het derde clubtoernooi van Europa een feit werd.

In de groepsfase van de Conference League eindigde FC Kopenhagen op de eerste plaats. Vijf van de zes wedstrijden werden gewonnen, slechts één keer ging de ploeg onderuit: in Parken was PAOK Saloniki in oktober met 1-2 te sterk. De Denen eindigden in poule F van de Conference League voor de Griekse club, het Slowaakse Slovan Bratislava en Lincoln FC uit Gibraltar.

Nederlandse historie tegen FC Kopenhagen
FC Kopenhagen is allesbehalve een onbekende tegenstander voor Nederlandse ploegen. In totaal namen Eredivisie-ploegen het acht keer op tegen de Byens Hold. Dat leverde twee remises op en verder werd er even vaak gewonnen als verloren: drie keer. PSV zal met vertrouwen vooruitblikken op de clash in de achtste finale. In het seizoen 2009/10 werd er met 1-0 gewonnen en met 1-1 gelijkgespeeld tegen de Deense ploeg, in de groepsfase van de Europa League.

Ajax beleeft eveneens warme herinneringen aan de meest recente confrontatie met FC Kopenhagen. In het seizoen 2016/17 rekenden de Amsterdammers af met de Denen, in het seizoen waarin zij tot de Europa League-finale reikten. Nadat de heenwedstrijd in de achtste finale met 2-1 verloren was gegaan, wonnen de hoofdstedelingen in de Johan Cruijff Arena met 2-0. In 2006 liep Ajax plaatsing voor de Champions League juist mis, doordat er met 0-2 werd verloren in eigen huis. De 1-2 overwinning uit de eerste wedstrijd was toen niet genoeg.

Nicolai Boilesen

De speelstijl van trainer Thorup
Sinds november 2020 zwaait Thorup met de scepter bij de Deense ploeg met een Eredivisie-tintje. Hij verliet toen KRC Genk voor een dienstverband in eigen land. Hij zei toen dat hij 'maar één keer de kans in zijn leven zou krijgen' om trainer van de grootste club van Scandinavië te worden en hij die kans niet wilde laten gaan. Daarvoor gaf hij zijn dienstverband in Belgié al na 39 dagen op.

De coach kiest in eigen land doorgaans voor een 4-4-2 formatie. In Europees verband - voornamelijk tegen zwakkere teams - kiest Thorup geregeld voor een offensieve 4-3-3 opstelling. In eigen land leunt FC Kopenhagen vooral op defensieve zekerheid. In achttien wedstrijden kreeg het team slechts dertien tegentreffers. In de Conference League scoorde Kopenhagen gemiddeld drie keer per wedstrijd en besloot het de groepsfase met vijf tegentreffers. De ploeg heeft veel diepgang op vrijwel elke positie en lijkt daarmee voort te bouwen op het werd dat zijn voorganger Stale Solbakken (de huidige bondscoach van Noorwegen) bij de ploeg leverde.

Blikvangers
Vooral Jörgensen is bij het grote publiek bekend in Nederland. De spits schoot Feyenoord met 21 treffers in het seizoen 2016/17 naar de eerste landstitel in achttien jaar tijd. De aanvallende middenvelder annex spits Pep Biel is een zeer gewaardeerde kracht. De 25-jarige Spanjaard was dit seizoen in 31 wedstrijden goed voor dertien doelpunten en elf assists. Acht van die treffers maakte hij in de Superligaen, waarmee hij tweede staat op de topscorerslijst.

Pep Biel wordt uitgespeeld door Bruno Fernandes

In 2016 keerde Boilesen na een dienstverband van zes jaar bij Ajax terug naar eigen land: hij is een gewaardeerde kracht onder trainer Thorup. Waar hij in Amsterdam voornamelijk als linksback in actie kwam, wordt hij inmiddels centraal achterin geposteerd door zijn coach. Diks is ook vrijwel altijd zeker van een basisplaats. Na een sterke periode bij Aarhus GF maakte hij afgelopen zomer een transfervrije binnenlandse overstap en vertelde daar al over aan VoetbalPrimeur. De rechtsback stond dit seizoen in 26 wedstrijden aan de aftrap en was daarin met acht assists en zeven goals van levensbelang voor zijn werkgever.

Laatste opstelling: FC Kopenhagen – OB (2-0), zondag 20 februari 2022
Grabara; Ankersen (95. Jelert), Vavro, Boilesen, Kristansen; Bardghji (69. Falk), Stage, Lerager, Böving (69. Mukairu); Jörgensen (59. Babacar), Biel.