Feyenoord-opponent Partizan: Queensy Menig en Liverpool-aankoop van 25 miljoen

Feyenoord-opponent Partizan: Queensy Menig en Liverpool-aankoop van 25 miljoen

25-02-2022 16:05 Laatste update: 16:08
38

Dichterbij finalestad Tirana had Feyenoord in dit stadium van de Conference League niet kunnen komen: voor de heenwedstrijd tegen Partizan Belgrado mag de ploeg van Arne Slot alvast naar de Balkan afreizen. VoetbalPrimeur licht de komende Europese tegenstander van Feyenoord door.

Partizan Belgrado
Trainer: Aleksandar Stanojevic
Plek in nationale competitie: 1 (na 23 van de dertig speelrondes)
Stadion: Stadion Partizana
Bijnaam: Parni valjak (De stoomwals)

Europees seizoen tot dusver
Niet alleen Feyenoord, ook Partizan heeft een lange Conference League-adem en begon eind juli al aan de voorrondes. DAC Dunajská Streda (Slowakije), PFC Sochi (Rusland) en Santa Clara (Portugal) gingen in de voorrondes voor de bijl, al had men tegen de Russen wel penalty’s nodig. In de poulefase volstonden acht punten om samen met KAA Gent te overwinteren, ten koste van Anorthosis Famagusta (Cyprus) en Flora Tallinn (Estland). In de tussenronde wonnen de Serviërs enigszins verrassend twee keer van Sparta Praag.

Nederlandse historie tegen Partizan Belgrado
Vooral in Alkmaar en omstreken zal de naam Partizan een glimlach op menig gezicht toveren. In het seizoen 2019/2020 overwinterde AZ in de Europa League, doordat het in beide krachtmetingen met één man minder een 2-2 gelijkspel uit het vuur sleepte. In speelstad Den Haag stond AZ drie minuten voor tijd met 0-2 achter, maar zorgde Ferdy Druijf eigenhandig voor een knotsgekke ontknoping. In het Europa League-seizoen 2015/2016 won Partizan wel twee keer van AZ, maar strandden beide clubs in de poule, achter Athletic Bilbao en FC Augsburg.

De speelstijl van trainer Stanojevic
Partizan koerst af op zijn twaalfde landstitel sinds de onafhankelijkheid van Servië en trainer Stanojevic kiest meestal voor een systeem met vier verdedigers, twee controleurs, drie vooruitgeschoven pionnen en één diepe spits: 4-2-3-1 dus, in gewone mensentaal. De laatste Conference League-troef van Servië schakelt soms terug naar een systeem met drie verdedigers en twee spitsen, maar speelt ook in Europa meestal zijn eigen spelletje.

Blikvangers
De selectie van de Feyenoord-opponent herbergt een aantal spelers met een Eredivisie-verleden. Queensy Menig kwam afgelopen zomer over van FC Twente en scoorde deze maand ook in het tweeluik met Sparta Praag. Verder zouden de namen van Rajko Brezancic (ex-AZ) en Danilo Pantic (ex-Vitesse en -Excelsior) belletjes kunnen doen rinkelen. Controleur Ljubomir Fejsa speelde jarenlang voor Benfica, maar is na een omzwerving in Saudi-Arabië pas net weer terug bij Partizan en moet zijn officiële rentree nog maken: het is dus nog even afwachten of hij tegen Feyenoord in actie zal komen. Milos Jojic staat echter garant voor goals en assists als controlerende middenvelder.

Verder spelen de meest aansprekende namen voorin, naast Menig. Voormalig wonderkind Lazar Markovic vertrok ooit voor tien miljoen naar Benfica en voor 25 miljoen naar Liverpool en de Israëliër Bibras Natcho is een geslepen spelmaker. Van spits Ricardo Gomes, de topscorer van de Servische competitie, gaat Feyenoord in de heenwedstrijd in elk geval geen last hebben: de international van Kaapverdië scoorde donderdag twee keer tegen Sparta Praag, maar pakte ook twee gele kaarten.

Laatste opstelling (4-2-3-1): Partizan Belgrado-Sparta Praag (2-1), donderdag 24 februari
Popovic; Miletic, Vujacic, Sanicanin, Urosevic; Jojic (78: Terzic), Zdjelar; Markovic (61. Jovic), Natcho (61. Jevtovic), Menig (78. Holender); Gomes.