'Heb uren met Van Seumeren aan de keukentafel gezeten, we willen doorgroeien'

'Heb uren met Van Seumeren aan de keukentafel gezeten, we willen doorgroeien'

01-03-2022 11:30 Laatste update: 12-08-2022 17:36
43

Tim van Duijn

Jordy Zuidam is bij FC Utrecht 'voor de leeuwen gegooid' door Frans van Seumeren. Voor zijn aanstelling als Directeur Voetbalzaken bij FC Utrecht wilde de grootaandeelhouder een uitgestippeld plan zien over de toekomst van de club. Het was voor Zuidam dé kans om te laten zien dat hij uit het juiste hout gesneden is: hij wilde altijd al een managementfunctie bekleden.

Zuidam (41) is sinds de zomer van 2015 de technische eindverantwoordelijke in Stadion Galgenwaard. Die functie vreet tijd en energie, maar Zuidam krijgt er ook veel voor terug. Hij leidt een druk leven, waarin hij voor balans probeert te zorgen. "Mensen praten wel eens over werk en privé, maar als je deze baan hebt is dat eigenlijk gewoon één en hetzelfde. Je kunt het niet los van elkaar trekken. Mijn kinderen en vrouw steunen mij daar gelukkig in. Als ze dat niet zouden doen, kun je ook niet goed functioneren."

Zuidam stopte op vroege leeftijd al met profvoetbal en wist dat hij na zijn carrière iets in sportorganisatie wilde doen. Hij rondde de opleidingen HBO Sport en Businessmanagement en HBO Topsportmanagement af. "Toen ik bijna dertig jaar was heb ik na mijn studies bewust besloten om voor mijn kans te gaan. Ik had inmiddels mijn eerste zoontje gekregen en de arts bij het consultatiebureau herkende mijn naam. Ze vroeg wat ik was gaan doen nadat ik gestopt was met voetballen. Ik vertelde dat ik diverse gesprekken aan het voeren was over een loopbaan na mijn carrière, waarop de arts zei dat ik eens een afspraak met haar broer moest maken. Toen we daar voor de tweede keer kwamen, vertelde ze dat ze die voor me gemaakt had. Ik wist nog helemaal niet wie haar broer was."

Het bleek om Frans van Seumeren te gaan, de grootaandeelhouder van FC Utrecht. "Ik ben bij Frans langsgegaan en heb uren met hem gesproken aan de keukentafel. Hij had net FC Utrecht gekocht en wilde het een en ander veranderen bij de club. Frans drukte me op het hart dat ik mijn droom na moest jagen en wilde mij in zijn organisatie hebben. Ik heb beleid gemaakt voor de jeugdopleiding en ben daarna naar de scouting gegaan. Frans vroeg me in 2014 om een beleidsplan te maken voor de komende zeven jaar van FC Utrecht. Het ging bij de club altijd met hoge pieken en diepe dalen. Het ene jaar werden we vierde en het andere jaar twaalfde. Frans wilde stabiliteit creëren en vroeg me naar mijn visie om een stabiele top-zeven club te worden. Nadat ik het hem presenteerde, werd mij gevraagd om het ook te presenteren aan de rvc en directie."

'Ik ben Frans ongelooflijk dankbaar'
Van Seumeren stelde Zuidam op de proef. "Toen ik voor het eerst aan de keukentafel bij Frans zat, wilde hij mij al ooit op die positie zetten, maar hij wilde wel dat ik me eerst zou bewijzen. Frans heeft me min of meer voor de leeuwen gegooid en daar ben ik hem ongelooflijk dankbaar voor. Hij heeft mij altijd door dik en dun gesteund en stond pal achter het plan dat we samen uit hebben gerold. We spelen nu structureel voor een plek bij de eerste zes, maar zijn ambitieus en willen dus steeds een beetje meer. De ambitie om een volgende stap te zetten leeft ontzettend. Dat zal met vallen en opstaan gaan, want hoe hoger je komt, hoe uitdagender het wordt. Andere clubs gaan zich dan ook weer anders instellen op je. Dat is dus wat ik bedoel met dat het een onderdeel van je leven is: het stopt niet."

Als het over de ambities van Utrecht gaat, wordt automatisch het 'aanvallen van de top-drie' ter sprake gebracht. Zuidam en Van Seumeren hebben die uitspraak al eens genuanceerd omdat het te letterlijk geïnterpreteerd werd. "Dat is uit zijn verband gerukt. Het gaat erom dat we structureel meedoen om een plek bij de eerste zes. Frans heeft geprobeerd te zeggen dat we het de top-drie moeilijk gaan maken zodat we een stabiele club zouden worden, maar het is geïnterpreteerd alsof we de top-drie aan wilden vallen. We zijn zes jaar lang in de top-zes geëindigd, dus die stap hebben we kunnen maken."

"Het zal vast nog een keer minder gaan, maar je komt verder als je die met elkaar weet te overwinnen", zegt Zuidam, die ziet dat het verwachtingspatroon bij FC Utrecht veranderd is. "Als je acht jaar geleden achtste werd, had je een fantastisch seizoen gedraaid, terwijl we nu niet tevreden zouden zijn als we zevende worden. Van Ajax en PSV wordt verwacht dat ze kampioen worden. Worden ze tweede, dan wordt het daar weer onrustig. Je kunt dus niet anders concluderen dat we gegroeid zijn. Als we nu zesde worden, voldoe je aan de doelstelling. Maar er zit een verschil tussen doelstelling en ambitie. Als je zes jaar lang in de top-zes bent geëindigd en uitgesproken hebt dat je door wil groeien, kijk je niet meer alleen naar budget, maar naar ambities. Die is om te blijven groeien."

"Wij kunnen geen hoge transfersommen betalen. We draaien een operationeel verlies, dus moeten we ieder jaar een grote transfer doen. Maar daardoor moeten we ook creatief zijn om de selectie te versterken. We moeten het met name hebben van transfervrije spelers of spelers met veel potentie die een avontuur aan zijn gegaan dat om wat voor reden dan ook niet helemaal gelukt is. We hebben spelers als Hidde Ter Avest, Quinten Timber, Django Warmerdam, Mimoun Mahi, Adam Maher, Joris van Overeem, Zakaria Labyad, Sébastien Haller, Nicolas Gavory en Timo Letschert transfervrij of voor een kleine transfersom kunnen halen. Spelers die zich bij ons door kunnen ontwikkelen om daarna weer een nieuwe stap te maken", zegt Zuidam.

FC Utrecht heeft de afgelopen jaren ook op transfergebied de nodige stappen gezet. Waar de club eerst weinig geld verdiende aan uitgaande transfers, is dat nu wel anders. Een compliment voor Zuidam, die daar zelf bescheiden over blijft. Is onderhandelen een van zijn kwaliteiten? "Ik ben niet het type dat graag over zichzelf praat. Het is aan anderen om daar over te oordelen. Het is wel zo dat als ik iets wil, ik me er echt in vastbijt. Toen we in 2014 het plan voor de komende jaren presenteerden, werd door sommigen geroepen dat dat nooit zou kunnen lukken. En van sommige spelers die we hebben gehaald werd op voorhand ook gezegd dat het onmogelijk was. Het is de mooiste uitdaging om ervoor te zorgen dat het dan tóch lukt."

Maar zeker niet alles lukt. Soms gaan transfers - bijvoorbeeld die van Mohamed Ihattaren - niet door, of zijn er andere dingen die om wat voor reden dan ook niet lukken. Part of the game, zegt Zuidam. "Dat hou je altijd. Soms lijken dingen een bepaalde kant op te gaan, maar krijgt het toch een andere wending. Niet iedere speler is een schot in de roos. Van sommige spelers verwachtte je meer of loopt het om bepaalde redenen toch anders. Je moet ook niet inzoomen op één speler, maar kijken naar het grote plaatje: varen we nog de juiste koers? Je zult altijd hobbels tegenkomen - en die zijn er om te overwinnen."