Opmerkelijke Ajax-cijfers: reguliere inkomsten compenseren transfertegenvallers
117,2 miljoen omzet, 20,5 miljoen operationele winst, 2,5 miljoen nettowist en waarschijnlijk tóch nog rode cijfers na dit seizoen: het zijn de belangrijkste gegevens uit het halfjaarverslag van Ajax. Maar wat valt er nog meer te melden over de periode 1 juli tot 31 december 2021? VoetbalPrimeur benoemt de meest opvallende punten uit de financiële tussenbalans, in vergelijking met de halfjaarcijfers van vorig seizoen.
Wel of geen fans: een wereld van verschil
Om maar eens te benadrukken hoe belangrijk stadionpubliek is voor Ajax: de omzet over de eerste seizoenshelft is bijna veertig miljoen (!) euro hoger dan die over dezelfde periode in 2020: van 78,7 miljoen naar 117,2 miljoen euro. En dat komt dus voor een belangrijk deel door de teruggekeerde stadionbezoekers. Ajax heeft nog niet eens al zijn Eredivisie- (dertien miljoen meer dan vorig seizoen) en Champions League-wedstrijden (4,6 miljoen meer dan vorig seizoen) voor een vol huis kunnen spelen, maar kan dus flink wat meer miljoenen bijschrijven, in vergelijking met eind 2020.
Vorig jaar rond deze tijd doken we ook in de halfjaarcijfers van Ajax, dat niet gespaard werd door de coronacrisis, maar wel kon uitzien naar betere tijden. 'Als Ajax volgend seizoen weer Champions League-voetbal in volgepakte stadions mag spelen, zou dat in financieel opzicht al heel wat schelen', concludeerden we toen. Inmiddels zijn we de nodige ups, downs én drie Champions League-wedstrijden in de Johan Cruijff Arena verder: tegen Sporting Portugal moest Ajax weer voor lege tribunes spelen, tegen Besiktas en Borussia Dortmund zat het ouderwets vol. En dat blijkt inderdaad de welbekende slok op een borrel.
Zeven of achttien CL-punten: ook een wereld van verschil
Ook de Champions League-premies zijn in de eerste seizoenshelft de hoogte in geschoten. Vorig seizoen moest Ajax het doen met twee zeges op FC Midtjylland, een punt tegen Atalanta Bergamo en een aftocht naar de Europa League, dit seizoen schreef men geschiedenis met een maximale score na zes poulewedstrijden. Het totaalbedrag zal nóg hoger uitvallen, maar bij het opmaken van de halfjaarlijkse balans kon Ajax al 52 miljoen euro aan Champions League-premies bijschrijven, liefst 11,8 miljoen euro meer dan in de vorige campagne. And counting dus, met de returnwedstrijd tegen Benfica nog in het verschiet.
Marley-shirt blijkt gouden greep
Naast de wedstrijdinkomsten is – zolang Ajax nog vast zit aan de bescheiden Nederlandse tv-gelden – de marketing is een belangrijke pijler onder het Ajax-succes. In de voorbije jaren zetten de Amsterdammers hier grote stappen in en sloten ze over de hele wereld partnerships. Dit seizoen hebben onder meer Coca-Cola, bezorgservice Flink en cryptobedrijf Blox 3,6 miljoen extra in het Amsterdamse laatje gebracht.
De merchandise zorgde echter voor de grootste klapper: het opmerkelijke nieuwe thuisshirt – mét het oude clublogo en zónder spelersnamen – zal ongetwijfeld ook een rol hebben gespeeld, maar Ajax wijst zelf naar het lanceren van het Bob Marley-tricot. Direct na de introductie lagen de online verkooppunten even plat, maar Ajax heeft uiteindelijk een gouden zet gedaan. De merchandise-inkomsten zijn van 12,8 miljoen naar 21 miljoen euro gestegen, een verschil van 8,2 miljoen. Every little thing gonna be all right.
Uitgaven stijgen minder hard dan inkomsten
Ajax' uitgaven over de eerste seizoenshelft zijn met ruim zeventien miljoen euro gestegen, van circa tachtig miljoen over eind 2020, naar 97 miljoen over de eerste helft van dit seizoen. Nu Ajax weer voor publiek kan spelen, brengt dat ook extra kosten met zich mee. Daarnaast is de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW), ter waarde van 3,4 miljoen euro, weggevallen. Verder zijn de (spelers)salarissen met 4,7 miljoen euro gestegen en is Ajax 6,6 miljoen extra kwijt aan de zogeheten beheer- en administratiekosten: hieronder valt ook de miljoenenschikking met de familie van Abdelhak Nouri en de 'hogere reis- en verblijfskosten als gevolg van de versoepelde coronamaatregelen', zoals Ajax het zelf omschrijft.
Dat kan de club zich permitteren, omdat de inkomsten dus zo explosief zijn gestegen. Uiteindelijk zit er dus een verschil van ruim twintig miljoen euro tussen de reguliere inkomsten van 117,2 miljoen en de reguliere uitgaven van 97 miljoen. Waar Ajax vorig jaar rond deze tijd meer uitgaf dan binnenkreeg, heeft het nu een positief operationeel resultaat geboekt.
Opmerkelijk: operationeel resultaat dekt transferbalans af
Maar onderaan de streep blijft er opvallend genoeg een winst van 'slechts' 2,5 miljoen euro over. Waar voetbalclubs vaak de transferinkomsten gebruiken om een operationeel verlies goed te maken, is bij Ajax juist precies het tegenovergestelde het geval. In de balans van eind 2020 eindigde de transferbalans nog tientallen miljoenen in de plus: het binnenhalen van Antony, Davy Klaassen, Mohammed Kudus, Sean Klaiber en Sébastien Haller kon toen ruimschoots gecompenseerd worden met de miljoenentransfers van Donny van de Beek, Hakim Ziyech en Sergiño Dest.
Hoe anders is dat nu. Ajax noemt zelf Noa Lang, Jurgen Ekkelenkamp en Kjell Scherpen als belangrijkste uitgaande transfers en heeft ook nog Razvan Marin en Lassina Traoré verkocht, al is het gezien de situatie in Oekraïne nog de vraag of Shakhtar Donetsk de transfersom voor de Burkinees nog over gaat maken. Hier staan de inkomende transfers van Steven Berghuis en Mohamed Daramy tegenover. In het kort: Ajax noteert 14,7 miljoen aan inkomende vergoedingssommen, 29,3 miljoen aan afschrijven, een resultaat van bijna vijftien miljoen in de min.
Na dit seizoen alsnog rode cijfers?
En daarin schuilen ook Ajax' zorgen voor het restant van het seizoen. Vorig jaar werd er uiteindelijk 8,5 miljoen euro nettoverlies geleden en Ajax verwacht over een half jaar toch weer rode cijfers, vooral door die tegenvallende transferinkomsten. Opvallend genoeg verwacht Ajax dat ook het operationeel nettoresultaat negatief uitvalt, ondanks de eerder genoemde uitkomst van 20,5 miljoen euro over de voorbije maanden. De club treedt daarover niet in detail, maar wellicht spelen de kampioensbonussen voor de spelersgroep een rol, mits Ajax zijn huidige eerste plek in de Eredivisie vasthoudt. Goede prestaties in de Champions League kunnen in elk geval de belangrijkste bron van inkomen worden, al kan Ajax nog wel tegen een stootje: het eigen vermogen bedraagt immers ruim 224 miljoen euro.
Halfjaarcijfers AFC Ajax.
— AFC Ajax (@AFCAjax) February 25, 2022
Ajax heeft een netto winst van €2,5 miljoen behaald in het eerste halfjaar van het seizoen 2021/2022.
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)