Update: 'Chelsea-eigenaar Abramovich ontvangt aanbiedingen uit Zwitserland en VS'

Update: 'Chelsea-eigenaar Abramovich ontvangt aanbiedingen uit Zwitserland en VS'

03-03-2022 23:29 Laatste update: 23:25
170

Roman Abramovich wil Chelsea verkopen. Dat heeft de Russische eigenaar van de Premier League-topclub woensdag bekend gemaakt in een statement.

'Ik wil graag reageren op de speculaties in de afgelopen dagen. Zoals ik al eerder heb aangegeven, heb ik altijd in het belang van Chelsea gehandeld', schrijft Abramovich. 'Gezien de huidige situatie heb ik besloten om de club te verkopen, omdat ik denk dat dit het beste is voor de club, de fans, de medewerkers en de sponsors en partners.'

Wedden

Meer odds

Abramovich ligt onder vuur vanwege zijn banden met de Russische president Vladimir Poetin. Hij deed afgelopen weekeinde al formeel een stap terug door de dagelijkse leiding over te dragen, maar daar blijft het niet bij. 'De verkoop zal niet in allerijl worden afgehandeld, we zullen het juiste proces volgen', belooft Abramovich, die The Blues te hulp schiet. 'Ik zal niet vragen om terugbetaling van de leningen. Het ging voor mij nooit om zaken of geld, maar om de passie voor het spelletje en de club.' Naar verluidt heeft Chelsea een lening uit staan van 1,8 miljard euro bij zijn eigenaar.

Opbrengst naar Oekraïne
Ook aan de verkoop van de Champions League-winnaar zal Abramovich niet verdienen. 'Ik heb mijn team de opdracht gegeven om een ​​liefdadigheidsstichting op te richten waar de netto-opbrengst van de verkoop aan zal worden geschonken. De stichting komt ten goede aan alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne', onthult hij.

'Weet dat dit een ongelooflijk moeilijke beslissing is geweest en het doet me pijn om op deze manier afscheid te moeten nemen van Chelsea', aldus Abramovich. 'Ik hoop dat ik Stamford Bridge nog een laatste keer kan bezoeken om persoonlijk afscheid te nemen van jullie. Het is een voorrecht geweest om deel uit te maken van Chelsea FC en ik ben trots op al onze gezamenlijke prestaties.'

Abramovich nam Chelsea in de zomer van 2003 voor iets meer dan 160 miljoen euro over. Onder leiding van de Russische oligarch groeiden de Londenaren uit tot een grootmacht, die in 2012 en 2021 de Champions League won. 

Update: Roman Abramovich heeft de eerste aanbiedingen op zijn Chelsea binnen, zo meldt Sky Sports donderdagavond. De Zwitser Hansjorg Wyss en Amerikaan Todd Boehly zouden twee van de geïnteresseerden zijn. De aanbiedingen zouden rond de 30 miljard pond liggen.