Ajax controleert tegen AZ en gaat in finale KNVB Beker spelen tegen PSV

03-03-2022 22:00
344

Ajax gaat het in de finale van de KNVB Beker opnemen tegen PSV. De Amsterdammers wonnen donderdagavond met 0-2 op bezoek bij AZ na een snel doelpunt van Steven Berghuis en een late 0-2 van Davy Klaassen.

Beide ploegen begonnen met een goede portie strijdlust aan het duel in een sfeervol AFAS Stadion. In eerste instantie was het van beide kanten nog wat onrustig, maar na ongeveer tien minuten spelen ging de eerste de beste kans voor Ajax erin. Berghuis schoot de bal, vanaf rand zestien, via de binnenkant van de paal achter een kansloze AZ-keeper Peter Vindahl.

Ajax hield na de openingstreffer vrij simpel stand. De eerste mogelijkheid voor AZ kwam er via Jesper Karlsson. De Zweed nam de bal in één keer uit de lucht, maar mikte een ruime meter over het doel van Andre Onana heen. Aan de andere kant van het veld pakte Antony uit: hij liet Owen Wijndal achter zich met een lekkere panna.

Echte kansen zagen we in de eerste helft niet meer. De sfeer op het veld werd wat grimmiger en scheidsrechter Serdar Gözübüyük moest een aantal keer ingrijpen. Zo gingen Pantelis Hatzidiakos en Sébastien Haller op de bon. Een aantal spelers gingen in het eerste bedrijf gemakkelijk naar het gras, waardoor het spel veelvuldig stillag. Zo dook Lisandro Martínez in de blessuretijd van de eerste helft naar het gras na een nietszeggend duel met Zakaria Aboukhlal.

Ajax hoefde in de tweede helft niet zo nodig meer risico's te nemen en hield het duel simpel onder controle. AZ werd nauwelijks gevaarlijk en ook in de tweede helft lag het spel vaak stil. AZ-trainer Pascal Jansen probeerde de wedstrijd met een aantal wissels te laten kantelen, maar de wisselingen leverden niet het gewenste resultaat op.

Een echt slotoffensief van AZ kwam er in de slotfase niet meer, ondanks het feit dat invaller Sam Beukema als stormram mee naar voren ging. Met nog één minuut reguliere speeltijd te gaan besliste Ajax de wedstrijd met een counter: invaller Nicolás Tagliafico gaf de bal perfect voor op de andere invaller Davy Klaassen, die de bal alleen nog maar in het lege doel hoefde te tikken voor de 0-2.

Ajax gaat het in de finale van de KNVB Beker, op zondag 17 april, opnemen tegen PSV. De ploeg van trainer Roger Schmidt versloeg woensdag Go Ahead Eagles met 1-2.