Ajax ontsnapt aan blamage door penalty Tadic in 89ste minuut

06-03-2022 18:42 Laatste update: 18:55
462

Ajax gaat weer aan kop in de Eredivisie, maar over de zege op RKC Waalwijk zal nog wel even worden nagepraat. De ploeg van Erik ten Hag gaf een 2-0 voorsprong uit handen. Een door Dusan Tadic benutte penalty bracht in de 89ste minuut uitkomst.

Drie dagen na het bereiken van de bekerfinale kregen de spelers van Ajax de kans om zich te revancheren voor de nederlaag bij Go Ahead Eagles. Aanvankelijk leken de Amsterdammers daarin te slagen. De geblesseerden Jurriën Timber en Noussair Mazraoui werden amper gemist en de ruststand was 2-0 in het voordeel van Ajax.

Sébastien Haller maakte in de 33ste en 37ste minuut de goals voor de thuisploeg, die duidelijk de overhand had maar moest waken voor Waalwijkse counters. Zo moest Andre Onana, voor het eerst sinds zijn schorsing weer in een volle Arena, handelend optreden bij een kopbal van Michiel Kramer.

In de tweede helft liet Ajax de teugels vieren en daar RKC maakte dankbaar gebruik van. Kramer ging alleen op Onana af en hield het hoofd koel. Het leek niet meer dan een lichte tegenslag, maar zeven minuten was het wéér raak. Van der Venne passeerde Onana, die in twee wedstrijden al net zoveel goals om de oren heeft gekregen als Remko Pasveer in twintig duels.

Ajax zat plotseling in de problemen en Erik ten Hag besloot Ryan Gravenberch, Devyne Rensch en Edson Álvarez te wisselen voor Davy Klaassen, Nicolás Tagliafico en Mohammed Kudus. Het leidde niet tot beter voetbal, maar een onbenullige ingreep van Luuk Wouters bracht uitkomst. De schlemielige RKC'er veroorzaakte een strafschop en Dusan Tadic maakte in de 89ste minuut de 3-2.

Door de overwinning is het verschil tussen Ajax en achtervolger PSV, dat na de zege op Heracles Almelo enkele uren heeft mogen genieten van de koppositie, weer twee punten. Volgende week vrijdag gaan de Amsterdammers op bezoek bij SC Cambuur.