FIFA heeft nieuws voor Russische en Oekraïense clubs en buitenlandse spelers

FIFA heeft nieuws voor Russische en Oekraïense clubs en buitenlandse spelers

07-03-2022 20:20 Laatste update: 20:22
79

Het hoge woord van de FIFA is eruit: spelers bij Russische en Oekraïense clubs krijgen de gelegenheid om onder hun contract uit te komen. Dit heeft alles te maken met de Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland, waaraan ook de sportwereld niet is ontkomen.

De FIFA heeft maandagavond via de officiële kanalen twee maatregelen aangekondigd. Ten eerste worden de contracten van niet-Oekraïense spelers in Oekraïne automatisch ongeldig verklaard tot het einde van het seizoen, ter bescherming van de clubs. Daarnaast krijgen niet-Russische spelers in Russische dienst de mogelijkheid om hun club – al dan niet tijdelijk – te verlaten. Tot 10 maart kunnen ze nog met hun clubs in gesprek, daarna kunnen ze hun contract tot het einde van het seizoen beëindigen.

Momenteel zijn in Rusland drie Nederlandse spelers actief: Quincy Promes (Spartak Moskou), Gyrano Kerk (Lokomotiv Moskou) en Glenn Bijl (Krylia Sovietov Samara). In Oekraïne zijn Hennos Asmelash en Rodney Antwi bij Ingulets Petrove actief en staat Lassana Faye bij Rukh Lviv onder contract. Jorrit Hendrix en Guus Til worden door Spartak verhuurd aan Feyenoord, dat al langer bezig was om de twee transfervrij naar Rotterdam te halen en nu meer kans van slagen lijkt te hebben.