'Promes was al in beeld bij justitie', Spong bereid mee te gaan in eis slachtoffer

'Promes was al in beeld bij justitie', Spong bereid mee te gaan in eis slachtoffer

8 maart - 20:17 Laatste update: 20:50
0

Quincy Promes was al in beeld van justitie toen hij medio 2020 betrokken raakte bij een steekincident tijdens een familiefeest. Waarom dat zo was, wil het Openbaar Ministerie niet bevestigen tegenover Nieuwsuur, dat dinsdag heeft uitgepakt met de onthullingen uit de telefoontaps van Promes.

Uit het proces-verbaal van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) blijkt dat het telefoonverkeer van Promes getapt werd. Volgens Sven Brinkhoff, hoogleraar straf- en strafprocesrecht, is het hoogst ongebruikelijk dat dit soort zaken via de TCI aan het licht komen. "Dat gaat voor 95 procent over wapens, drugs en liquidaties. Eigenlijk past deze strafzaak over de steekpartij niet in het beeld van wat het TCI normaal aan informatie ophaalt", laat hij aan Nieuwsuur weten. "Promes is op een of andere manier betrokken in een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit. Hoe en wat zijn precieze rol is, dat weten we nog niet."

Het OM wil vooralsnog dus niet bevestigen waarom Promes werd afgeluisterd. "Promes is verdachte óf hij is in beeld gekomen omdat er een andere verdachte is waar hij nauw contact mee heeft. En in beide zaken zit hij in de verkeerde hoek van het strafrecht", laat Yehudi Moszkowicz, advocaat van de neef van de Spartak Moskou-aanvaller, echter weten. Volgens hem spreken de transcripties van Promes' telefoongesprekken voor zich. "Het zijn bekentenissen van Promes zonder dat hij weet dat hij wordt opgenomen."

Eerder op de dag werd duidelijk dat de strafzaak wordt uitgesteld, omdat de neef van Promes te aanklacht te licht vindt: momenteel wordt er uitgegaan van poging tot doodslag en zware mishandeling, maar het slachtoffer vindt dat er sprake is van poging tot moord. Gerard Spong, die de voetballer vertegenwoordigt, is bereid om hierin mee te gaan: omdat hij 'ervan overtuigd is dat Quincy hiervan wordt vrijgesproken', verklaart hij tegenover Nieuwsuur. Over de inhoud van het dossier en de afgetapte telefoongesprekken wil Spong zich niet uitlaten.

Het is niet mogelijk om onder dit bericht te reageren. We vragen om jullie begrip. Team VP.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s