Strafzaak Promes op 31 maart, wat gebeurt er met miljoenen Ajax?

Strafzaak Promes op 31 maart, wat gebeurt er met miljoenen Ajax?

11 maart - 10:45 Laatste update: 11:11
170

De rechtbank gaat de strafzaak tegen Quincy Promes op 31 maart aanstaande behandelen. Wat er daarna met de voetballer gebeurt, is nog onduidelijk, net als wat een eventuele veroordeling betekent voor de miljoenen die Ajax nog krijgt. VoetbalPrimeur loopt de belangrijkste punten van de kwestie-Promes door.

Het OM gaat Promes, die ook verdacht wordt van drugshandel en deelname aan een criminele organisatie, vervolgen voor poging tot moord. De aanvaller van Spartak Moskou bekende tegenover familieleden dat hij zijn neef gestoken heeft tijdens een familiefeest in een loods in Abcoude in juli 2020, zo onthulde Nieuwsuur, op basis van getapt telefoonverkeer in zijn strafdossier. Niet alleen Spartak Moskou, dat Promes tot de zomer van 2024 onder contract heeft staan, maar ook Ajax zal de situatie met veel belangstelling volgen.

Vervolging
Mocht Promes op 31 maart daadwerkelijk veroordeeld worden, dan is het nog maar de vraag of hij ook meteen de gevangenis in gaat. Rusland levert geen eigen onderdanen uit en Nederland doet daarom ook geen verzoek tot uitlevering. Promes kan, als hij besluit niet bij de zitting aanwezig te zijn, in principe dus in Rusland blijven, maar zijn bewegingsvrijheid wordt na een eventuele veroordeling in één klap wel zeer beperkt.

De kans bestaat dat er een Europees arrestatiebevel wordt uitgevaardigd. Zet Promes voet in een EU-land, dan wordt hij meteen aangehouden. Europese wedstrijden spelen met Spartak wordt dan een onmogelijk verhaal en ook het Nederlands elftal is een gesloten boek. Het OM wil op een dergelijk scenario echter 'nu niet vooruitlopen. Eerst de inhoudelijke behandeling op 31 maart afwachten', laat een woordvoerder aan deze website weten.

Transfersom
Promes stond op het moment van het incident onder contract bij Ajax, dat graag van hem af wilde en met Spartak op de valreep een miljoenendeal (8,5 miljoen euro exclusief bonussen) sloot. Over de afspraken die Ajax en Spartak begin 2021 hebben gemaakt, bestaat overigens onduidelijkheid. De Telegraaf sprak na de bekendmaking van de transfer van een 'werelddeal' voor Ajax en stelde dat de financiële risico's bij een veroordeling volledig bij Spartak Moskou liggen, terwijl Russische insiders het tegenovergestelde beweren: namelijk dat het risico toch echt bij de club uit Amsterdam ligt.

Het transferbedrag wordt in termijnen betaald in de periode dat Promes in Rusland onder contract staat. Wordt Promes veroordeeld, dan stopt Spartak met betalen, zo klinkt het. In Rusland wijst men naar Ajax, terwijl dat in Nederland andersom is. De waarheid staat in het door beide clubs getekende contract. Ajax krijgt nog een bedrag van 4,3 miljoen euro voor Promes.

Spartak Moskou blijft stil
De advocaten van het slachtoffer en van Promes zijn de afgelopen dagen ruim aan bod gekomen, maar de clubleiding van Spartak Moskou hult zich vooralsnog in stilzwijgen. De club reageert nergens op, ook niet op vragen van deze website.

De vraag is wat Spartak met Promes gaat doen, mocht het zover komen. Ook als hij wel veroordeeld wordt, maar niet gearresteerd (omdat hij in Rusland zit), is het de vraag of Spartak het wel verantwoord vindt om een veroordeelde voetballer op te stellen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Spotify en te bekijken via YouTube!

Plaats een reactie