Groot nieuws uit Engeland: overheid pakt Abramovich en Chelsea keihard aan

Groot nieuws uit Engeland: overheid pakt Abramovich en Chelsea keihard aan

10 maart - 10:30 Laatste update: 10:47
163

De Britse overheid pakt Chelsea-eigenaar Roman Abramovich hard aan en daardoor wordt de verkoop van de club op dit moment een moeilijk verhaal. De aandelen van de Rus zijn bevroren, melden diverse Engelse media.

Abramovich (55) is een van de 42 'targets of financial sanctions' van de Britse overheid en behoort tot de zeven oligarchen die aangepakt worden. De hoofdreden voor het bevriezen van de aandelen is zijn banden met de Russische president Vladimir Poetin. 'Abramovich wordt in verband gebracht met een persoon die betrokken is of is geweest bij het destabiliseren van Oekraïne en het ondermijnen en bedreigen van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne, namelijk Vladimir Poetin, met wie Abramovich nauwe contacten heeft gehad', zo valt te lezen. 

'Deze associatie omvatte het verkrijgen van financieel voordeel of ander materieel voordeel van Poetin en de regering van Rusland. Dit omvat belastingvoordelen die zijn ontvangen door aan Abramovich gelieerde bedrijven, die aandelen van en aan de staat kopen en verkopen, gunstige tarieven en de ontvangen contracten in de aanloop naar het WK 2018.'

Naast Abramovich wordt Chelsea hard geraakt door de maatregelen van de Britse overheid. Alle handelsactiviteiten worden stopgezet, Chelsea mag zelfs geen wedstrijdkaarten meer verkopen. Alleen seizoenkaarthouders kunnen nog naar wedstrijden van de club. Verkoop van merchandise is verboden en Chelsea mag geen spelers meer kopen of nieuwe contracten sluiten. De club werkt aan een speciale licentie zodat het nog wel zaken kan doen, maar de verkoop staat on hold. Abramovich mag vanuit het Verenigd Koninkrijk geen zaken meer doen en daar zelfs niet meer komen.

De druk op Abramovich nam de afgelopen periode in fors tempo toe. Hij kondigde de verkoop van Chelsea aan en was zelfs in gesprek met overnamekandidaten, maar dat gaat voorlopig niet door.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Beluister de nieuwste aflevering van #DoneDeal hier in zijn geheel via Spotify!