De Ligt door Ajax omgeturnd: Ik begreep niet wat er gevraagd werd

De Ligt door Ajax omgeturnd: "Ik begreep niet wat er gevraagd werd"

12-03-2022 14:50
50

Hoewel Matthijs de Ligt met zijn 22 jaar al redelijk ervaren is, leert hij nog altijd in Italië. Eén van de dingen die hij bij Juventus meemaakte is dat ieder foutje onder een vergrootglas ligt. The Guardian sprak uitgebreid met De Ligt.

De Ligt begon bij Ajax als middenvelder, maar werd omgeturnd tot verdediger, waar tegenwoordig steeds meer van gevraagd wordt. "Vroeger had je verschillende types. Je had degenen die alleen in het strafschopgebied stonden en ballen wegkopten, maar niet konden voetballen. En je had verdedigers die heel goed aan de bal waren, maar niet konden verdedigen. De trend is nu dat alle verdedigers behoorlijk compleet zijn. Ze zijn allemaal snel, ze zijn allemaal sterk, ze zijn goed aan de bal. Het niveau is anders."

De Ligt moest zichzelf het nodige wijs maken toen hij door Ajax achterin werd gezet. "Ik begreep niet echt wat er gevraagd werd. Soms moest je de bal wegtrappen, soms moest je spelen, en met ervaring leerde ik wat ik moest doen in de situatie. (...) Het vuile werk opknappen is zo belangrijk. Mensen noemen het vies, maar ik vind het heel mooi. Ballen wegkoppen, duels winnen. Ik ben in dat opzicht nogal een old-school verdediger. Je hebt nu veel verdedigers die gewoon in positie blijven, de ruimtes afdekken. Maar ik verdedig ook graag één-op-één, de strijd tegen de tegenstander. Bij Ajax was ik gewend om een ​​hele hoge lijn te spelen. Soms te veel, misschien. Dat is best riskant. Nu gaat het bij Juventus om het vinden van een balans."

Een verdediger is nooit uitgeleerd, zegt De Ligt, die Giorgio Chiellini aanhaalt. "Hij is 37, op dit moment speelt hij alsof hij een boek aan het lezen is. Hij weet: oke, nu gaat dit gebeuren en daarna dit. En dit had hij natuurlijk niet toen hij twintig was. Dus met ervaring, leerde hij. Maar het gaat ook een beetje om het gevoel hebben. Het gevoel waar er iets mis kan gaan, of waar een speler de bal gaat leggen. Dat is iets heel natuurlijks. En ik denk dat alle goede verdedigers ter wereld dit hebben."