Van der Vaart adviseert Van Gaal: 'Het is een trainersregel dat je dat laat staan'

Van der Vaart adviseert Van Gaal: 'Het is een trainersregel dat je dat laat staan'

14-03-2022 08:04 Laatste update: 09:33
58

Rafael van der Vaart pleit voor basisplaatsen voor Teun Koopmeiners en Donyell Malen bij het Nederlands elftal. De analist en tevens trainer van Esjberg fB is achter de tekentafel gaan zitten voor de oefenduels van Oranje tegen Denemarken en Duitsland. 

Eind maart speelt het Nederlands elftal in aanloop naar het WK in Qatar twee oefenduels. Het is voor Louis van Gaal de uitgelezen mogelijkheid om het 5-3-2-systeem te implementeren en Van der Vaart neemt bij Studio Voetbal een voorschot. "Daar komt dit uit", aldus de 109-voudig international, die Justin Bijlow, Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Daley Blind, Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners, Georginio Wijnaldum, Memphis Depay en Donyell Malen opsomt.

"Ik ben enorm fan van Malen", reageert Van der Vaart, die de Borussia Dortmund-aanvaller de voorkeur geeft boven Steven Bergwijn. "En Koopmeiners omdat hij veel ballen naar voren speelt en zich ontzettend goed ontwikkeld in Italië." Op de 10-positie kiest Van der Vaart voor Wijnaldum, maar aan tafel wordt gewezen naar de rol van Steven Berghuis als aanvallende middenvelder bij Ajax. "Daar heb ik ook over nagedacht: Wijnaldum in combinatie met Memphis heeft altijd goed gefunctioneerd. Het is een trainersregel dat je dat laat staan. Als het niet lukt, kan je Berghuis daar neerzetten."