AZ wervelt één helft tegen Bodø/Glimt, maar struikelt in de verlenging over Noren

17-03-2022 21:13 Laatste update: 23:31
146

AZ is klaar in de Conference League. Na de met 2-1 verloren heenwedstrijd tegen Bodø/Glimt was een 2-2 gelijkspel na 120 minuten niet genoeg: rechtsback Alfons Sampsted werd in de toegevoegde tijd de held van de Noorse kampioen.

Ten opzichte van de verloren thuiswedstrijd tegen FC Twente waren Aslak Fonn Witry, Sam Beukema en Jordy Clasie nieuw in de basiself, ten koste van Hakon Evjen, Pantelis Hatzidiakos en Peer Koopmeiners. De Noren begonnen nog brutaal, maar werden vervolgens compleet overvleugeld door AZ. De 1-0 na ruim een kwartier spelen kwam dan ook niet onverwacht. Vangelis Pavlidis omzeilde de te laat uitgekomen Nikita Khaikin, behield het overzicht en werkte de bal in de verre hoek.

Bodø/Glimt hapte naar adem, maar kreeg kort na de 1-0 van Pavlidis de gelijkmaker in de schoot geworpen, na twee fouten van Bruno Martins Indi. De routinier zag eerst Runar Espejord over het hoofd en verdedigde na een inzet van die oude sc Heerenveen-bekende door het midden uit: Amahl Pellegrino had de 1-1 voor het inschieten. AZ stroopte de mouwen echter op en had al snel een voorsprong te pakken. Witry haalde na een keurige aanval over rechts de achterlijn en weer was het Pavlidis die het laatste zetje kon geven: 2-1, de bordjes volledig in evenwicht.

AZ had na rust ook het initiatief, maar Bodø/Glimt had de zaken wat beter op orde. Eén keer leken de Noren verrast te worden door Jesper Karlsson, maar het schitterende zwabberschot van de Zweed eindigde tegen de lat. Verder gebeurde er niet veel tussen minuut 46 en minuut 90, waardoor een verlenging onafwendbaar bleek. Daarin kreeg de wedstrijd in minuut 105 een dramatische wending: invaller Zakaria Aboukhlal miste oog ing oog met Khaikin en direct daarna werkte Sampsted vanuit het niets de 2-2 binnen.

In het tweede toegevoegde kwartier rammelde AZ vrijwel continu op de poort. De Noren verdedigden echter met man en macht en werden ook een beetje geholpen door de AZ-fans achter het doel: nadat er bierbekers op het veld werden gegooid, lag de wedstrijd even stil en konden de Noren weer wat op adem komen. In de blessuretijd kreeg AZ nog één levensgrote kans, maar uitgerekend schlemiel Martins Indi miste hem.