Zes conclusies: Van Gaal wil iedereen bij 'implementatie', weer clash met Driessen

Zes conclusies: Van Gaal wil iedereen bij 'implementatie', weer clash met Driessen

21-03-2022 18:00 Laatste update: 22-03-2022 23:49
33

Louis van Gaal heeft in zijn eerste persconferentie van 2022 uitgebreid verteld over het WK van 2022, zijn gewenste systeem en hoe spelers zich aan moeten gaan passen. Dit zijn de zes belangrijkste conclusies.

Flekken mag gaan keepen
De bondscoach wilde in eerste instantie niets prijsgeven over zijn opstelling, maar gaf naderhand beetje bij beetje toe wat er onder de lat van Oranje zou gaan gebeuren. Eerst meldde Van Gaal dat hij zelf al wist wie er in de eerste oefenwedstrijd tegen de Denen zou gaan keepen en even later antwoordde hij op een vraag over de perfecte keeper voor het nieuwe systeem dat hij 'dan toch maar een naam bekend zou gaan maken'. Mark Flekken is volgens de Amsterdammer de ideale keeper voor zijn systeem en dus zal de Limburger waarschijnlijk zijn kans gaan krijgen.

Driessen en Van Gaal botsen maar weer eens
Het is iedere persconferentie de vraag of Valentijn Driessen het bloed weer onder de nagels van Van Gaal uit weet te halen en het is opnieuw gelukt. De journalist van De Telegraaf vroeg naar het nieuwe systeem en waarom de keuzeheer dat in zijn tweede periode nog niet tegen een goed voetballand speelde. Van Gaal werd meteen kribbig. 'Nee, Turkije stelt natuurlijk niks voor en verder heb ik geen been om op te staan. Dat schrijf je dat toch in je kolom.'

Spelers vielen af vanwege het nieuwe systeem
Van Gaal zei het ergens in een bijzin, maar het bleef wel hangen. 'Ik vind het ongelofelijk jammer dat er spelers afvallen omdat we nu in een nieuw systeem gaan spelen', zo klonk het uit de mond van de bondscoach. Het lijkt erop dat hij zijn eerste schifting al heeft doorgevoerd en mannen als bijvoorbeeld Luuk de Jong er niet meer bij zitten omdat zij geen spelers zijn die in een systeem met twee aanvallers en een nummer tien kunnen renderen. De 28 spelers die er wel bij zitten zijn gewaarschuwd.

De huidige groep moet het gaan doen
Zij zijn namelijk de groep met spelers waaruit Van Gaal verwacht ook op het WK te kunnen putten. 'We hebben nog wel een schaduwlijst en het kan zijn dat een jonge speler zich in de komende maanden bewijst, maar ik verwacht dat dit de groep gaat zijn die het uit gaat maken', zo vertelde hij. Al die 28 spelers moeten in de komende dagen gaan bewijzen dat ze in het 'nieuwe systeem' van Van Gaal kunnen spelen en als dat niet lukt of als ze dat niet willen, is er richting het WK geen plek meer in de selectie.

Van Gaal gruwelt van voetballen in Qatar
Nee, Louis van Gaal hoeven ze niet als ambassadeur voor het WK van 2022 in Qatar te vragen. 'Volgens de FIFA laten we het voetbal daar ontwikkelen door er een toernooi te spelen, maar dat is al bullshit. Het gaat om geld, commerciële belangen en dat doet ertoe bij de FIFA. Waarom denk je dat ik niet in de FIFA-commissie zit? Omdat ik mij er altijd tegen afgezet heb. Het klopt niet, maar het gaat de wereld niet van dit probleem af helpen. Het is belachelijk dat we daar gaan spelen.'

Iedereen krijgt deze week les van de bondscoach
Ook spelers die licht geblesseerd zijn, moeten zich deze week gewoon melden bij Oranje. Dat heeft te maken met het feit dat Van Gaal al zijn spelers kennis wil laten maken met het nieuwe systeem om het zo goed mogelijk te kunnen 'implementeren', zoals de bondscoach het graag noemt. Cody Gakpo en Jurriën Timber zijn volgens Van Gaal 'licht geblesseerd of op weg om geblesseerd te raken', maar komen toch naar Zeist om te leren over het systeem zoals de keuzeheer dat graag ziet. Het wordt een weekje in de schoolbanken voor de Oranje-selectie.