'Organisatoren EK 2028 bekend: UEFA kiest opnieuw voor meerdere gastlanden'

'Organisatoren EK 2028 bekend: UEFA kiest opnieuw voor meerdere gastlanden'

22-03-2022 08:48 Laatste update: 08:58
22

Engeland, Schotland, Wales, Ierland en Noord-Ierland gaan zo goed als zeker het EK 2028 organiseren. De UEFA maakt op 7 april officieel bekend waar het landentoernooi plaatsvindt, al lijkt het onaannemelijk dat een andere potentiële organisator zich nog bij het voetbalorgaan meldt. 

De deadline om een 'bid' te doen staat op aanstaande woensdag. Volgens The Times komt er geen tweede bid, waardoor het Verenigd Koninkrijk en Ierland het EK 2028 mogen huisvesten. Wanneer de vijf gastlanden het toernooi daadwerkelijk in handen krijgen, hebben de regeringen van de desbetreffende landen tot het einde van dit jaar om garanties af te geven. 

Normaliter neemt een gastland automatisch deel aan een eindtoernooi, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de vijf landen deelname alsnog via kwalificatie moeten afdwingen. Dit geldt ook wanneer het deelnemersveld over 32 landen beschikt. 

In 1996 was Engeland al de organisator van het EK. Destijds werd het landentoernooi voor het eerst met zestien landen gespeeld. Tijdens de editie van 2024 is Duitsland het gastland.