Gravenberch bij Bayern München: Ajacied kan Nagelsmann wat anders bieden

Gravenberch bij Bayern München: Ajacied kan Nagelsmann wat anders bieden

09-04-2022 11:30
42 Reacties

Teun Buis

Bayern München heeft de pijlen op Ryan Gravenberch gericht. De Duitse kampioen is volop in onderhandeling met Ajax, maar welke kansen liggen er in de Allianz Arena voor de negentienjarige middenvelder?

Het is duidelijk dat Bayern dringend op zoek is naar versterking voor het middenveld. Joshua Kimmich is de strateeg en de passer en daarmee een absolute steunpilaar in de ploeg van coach Julian Nagelsmann. Ook Leon Goretzka is doorgaans verzekerd van een basisplaats. De Duitse international voelt vooral uitstekend aan wanneer hij diep moet gaan.

Daarachter is de spoeling dun. Goretzka ontbrak de afgelopen maanden met een heupblessure en direct sloeg Nagelsmann aan het puzzelen. De laatste weken was Kimmich vaak de enige controleur en waren Jamal Musiala en Thomas Müller de aanvallend ingestelde middenvelders. Het zorgde voor wisselend succes. Zo werd in de kwartfinale van de Champions League verloren bij Villarreal (1-0). Bayern speelt dan ook het liefst in een 4-2-3-1, waardoor de club een speler zoekt die de concurrentie kan aangaan met Kimmich en Goretzka, maar tegelijk een net iets ander profiel heeft.

Bayern neemt komende zomer afscheid van Corentin Tolisso, die uit zijn contract loopt. Ook Marc Roca komt nauwelijks in de plannen voor en geldt volgens Duitse media als een kandidaat voor een transfer. Daarmee blijft Marcel Sabitzer over, maar de veelzijdige Oostenrijker voldoet evenmin aan de verwachtingen sinds hij in de zomer overkwam van concurrent RB Leipzig. Ook hij zou bij een goed bod kunnen vertrekken. Müller en Musiala zijn vooral opties voor de drie posities achter de spits en talent Paul Wanner is pas zestien jaar en heeft tijd nodig.

"Ik denk dat Gravenberch vooral de concurrentie moet aangaan met Leon Goretzka", legt de Duitse sportjournalist Johannes Ohr uit aan VoetbalPrimeur. "Ze zijn redelijk vergelijkbaar. Ze zijn fysiek sterk en kunnen van box-to-box spelen. Kimmich heeft een andere rol, hij verzorgt de passing en de organisatie van het team", gaat de clubwatcher verder. "Musiala moet op termijn de nummer tien worden, als vervanger van Müller."

Het verklaart de zoektocht van Bayern naar een extra optie centraal op het middenveld. Dat Der Rekordmeister bij Gravenberch uitkomt, is niet verrassend. De Bundesliga-grootmacht zat in het verleden al achter Frenkie de Jong aan, een vergelijkbare speler. De Oranje-international bleek financieel niet haalbaar voor Bayern, dat niet meegaat in het financiële geweld van de Europese topclubs en zich vooral richt op spelers in de leeftijd van 20 tot 25 jaar, die net iets goedkoper zijn. De Ajacied valt in die categorie, mede doordat zijn contract in Amsterdam in 2023 afloopt. 

Toch legt de Duitse topclub niet lachend het gevraagde bedrag op tafel en wordt er flink onderhandeld. "Natuurlijk kan Bayern 25 miljoen betalen voor Gravenberch", zegt clubwatcher Ohr over de onderhandelingen met Ajax, dat eerder een vraagprijs van 35 miljoen hanteerde. "Maar ze kunnen niet 'zomaar' miljoenen meer uitgeven, want COVID heeft ook Bayern hard geraakt. Ze zullen zich nog harder opstellen dan in het verleden om zoveel mogelijk geld te besparen."

Gravenberch zou zelf al wel persoonlijk akkoord zijn. Hij is gecharmeerd van de plannen van Bayern, waar Nagelsmann in februari nog aangaf zo'n soort speler te missen. "Op dit moment hebben wij geen speler, die extreem graag de bal wil hebben en rust in het spel brengt", zo zei de oefenmeester. "We hebben daardoor moeite om de controle te houden. De ploeg is erg gefocust op zo snel mogelijk naar voren gaan en de aanvallen af te maken."

Ook Ohr is enthousiast over de mogelijke komst van Gravenberch naar Beieren. "Veel mensen hier hebben hem gezien in de Champions League en weten waartoe hij in staat is. Hij is goed met de bal en is een erg getalenteerde jonge speler. Hij is bovendien een goede investering als ze hem op een dag willen doorverkopen."

Mocht Gravenberch de overstap maken naar München, dan moet hij dus concurreren met Kimmich en vooral Goretzka. Müller is nog altijd onomstreden en Musiala is misschien wel het grootste talent van Duitsland, maar zij richten zich normaal gesproken op de positie achter de spits. De Nederlander biedt Nagelsmann een andere smaak als controlerende middenvelder, maar Duits international Goretzka uit de basis spelen wordt een flinke opgave.

Overigens lijkt ook Ajax-ploeggenoot Noussair Mazraoui inmiddels hard op weg naar Bayern. Voor de rechtsback is de situatie een stuk overzichtelijker. Benjamin Pavard is zijn enige serieuze concurrent, maar de Fransman is ook een goede optie in het hart van de defensie.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie