Van Basten: 'Dat maakt het verschil tussen topploegen die ver komen en Ajax'

Van Basten: 'Dat maakt het verschil tussen topploegen die ver komen en Ajax'

22-03-2022 13:13
65

Marco van Basten is niet onder de indruk geraakt van Edson Álvarez tijdens het Champions League-duel van Ajax met Benfica en in De Klassieker tegen Feyenoord. Volgens de ex-bondscoach komt de Mexicaan snelheid tekort voor het Amsterdamse middenveld.

"Álvarez is te langzaam. Hij wordt er gewoon uit gelopen. Het is op snelheid geen goede verdediger. Hij onderschept ballen op het middenveld, maar ik ben niet zo overtuigd van hem. Álvarez, Blind en Martínez zijn niet snel. Dat zijn er een hoop", vertelt Van Basten bij Rondo. 

Ronald de Boer biedt tegenspraak. "Hij is wel een goede verdediger, maar op snelheid niet. Kijk naar hoe veel ballen hij afsnoept. Sommige spelers zijn gewoon sneller dan anderen. Als je Busquets terug laat rennen, dan ziet het er ook niet uit. Maar hij is wel één van de beste middenvelders. Hij leest de wedstrijd."

Volgens Van Basten slaagde Ajax er vooral tegen Benfica ook onvoldoende in om spelers uit te laten blinken. "Een groot, goed team is in staat om als team te functioneren, maar ook om af en toe het individu het verschil te laten maken. Dat heb je dit seizoen heel weinig gezien. Zo'n speler als Darwin Núñez wint de wedstrijd voor Benfica. Voor de rest speelden ze waardeloos. Ajax speelde gewoon een heel goede partij."

"Dus als collectief was het goed, maar het individu is niet in staat gebleken om in de moeilijke wedstrijden - als het team het niet kan - het verschil te maken. Dat maakt het verschil tussen de topploegen die ver komen en het Ajax van dit seizoen", besluit Van Basten.