Nederland in vermakelijk oefenduel langs Denemarken, rentree Eriksen is hoogtepunt

Nederland in vermakelijk oefenduel langs Denemarken, rentree Eriksen is hoogtepunt

26-03-2022 22:40
94

In een vermakelijke oefenwedstrijd heeft het Nederlands elftal Denemarken verslaggeven. Mede dankzij twee goals van Steven Bergwijn werd het in de Johan Cruijff Arena 4-2 voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal. De zes doelpunten waren het hoogtepunt niet. Dat was de rentree van Christian Eriksen.

Zoals verwacht trad Nederland aan in de 5-3-2-formatie. Van Gaal koos achterin voor Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Nathan Aké en Daley Blind. Ook Teun Koopmeiners speelde, Mark Flekken mocht onder de lat staan. Bij Denemarken stond de return van Eriksen centraal. De Deen, die 287 dagen zijn laatste wedstrijd speelde voor de nationale ploeg, begon wel op de bank.

Nederland domineerde de openingsfase en kreeg kansen via Bergwijn en Memphis Depay, die uit moeilijke hoek Kasper Schmeichel probeerde te passeren. Bergwijn opende na ruim een kwartier spelen de score in Amsterdam. Nathan Aké speelde hem in, waarna de bal naar Daley Blind ging. De linksback van Ajax legde de bal op het hoofd van Bergwijn: 1-0.

De voorsprong stond echter niet lang op het scorebord. Via Jannik Vestergaard werd de stand snel weer gelijkgetrokken. De verdediger van Leicester City won het duel van Blind en kopte de bal achter Flekken, die twijfelde. Wat vooral opviel was hoe fris en scherp het Nederlands elftal oogde. De spelers voelden zich vrij in het systeem van Van Gaal en bij vlagen oogde het vrij frivool, alleen Matthijs de Ligt had wat moeite met zijn nieuwe rol. 

Nadat Steven Berghuis een kans op 2-1 had gemist, kwam de voorsprong alsnog. Ditmaal was Berghuis de aangever en Aké de afmaker. Weer gebeurde dat met het hoofd. Na een overtreding op Berghuis in het strafschopgebied kon Oranje vlak voor rust ook op 3-1 komen. Memphis Depay liet dat niet na.

Rentree Eriksen
In de rust rondde Eriksen zijn warming-up af, de middenvelder van Brentford kreeg een groot applaus van het aanwezige publiek nadat hij het veld inkwam. Het werd nog mooier toen Eriksen bij zijn eerste balcontact de aansluitingstreffer maakte voor Denemarken. 

Nederland was na rust lang niet meer zo dominant als voor rust. Denemarken werd sterker en kreeg via Eriksen, die van twintig meter de paal raakte, zelfs een grote kans op 3-3. Zover kwam het niet. Kort daarna bepaalde Bergwijn de eindstand op 4-2. De aanvaller van Tottenham Hotspur schoot fraai raak nadat Frenkie de Jong het voorbereidende werk had gedaan. Na de wissel kwamen Tyrell Malacia, Arnaut Danjuma en Donyell Malen nog in het veld.

Nederland oefent over drie dagen tegen Duitsland. Ook dan is de Johan Cruijff Arena het decor.