Van Gaal spreekt over Oranje, Bergwijn en Flekken: 'Zo niet gezien'

Van Gaal spreekt over Oranje, Bergwijn en Flekken: 'Zo niet gezien'

27-03-2022 00:00
40

Bondscoach Louis van Gaal kijkt tevreden terug op de oefenwedstrijd tegen Denemarken. Over de eerste helft hij een goed gevoel, over de tweede minder. 

Bij Oranje had Steven Bergwijn de hoofdrol met twee doelpunten. Van Gaal is niet verrast, vertelt hij aan de NOS. "Hij heeft dat ook de vorige twee wedstrijden geleverd en in de tussentijd weinig gespeeld, dus het is gek dat je een speler die niet speelt opstelt. Dat is de reden dat ik Memphis, Aké en Bergwijn heb gewisseld."

"Liever wissel ik helemaal niet zoveel. Het gaat erom dat de basisspelers zich kunnen laten zien. Misschien kunnen andere spelers zich bewijzen tegen Duitsland. Als het de spuigaten uitloopt, kan ik wisselen als ik er niet vrolijk van word. Nu heb ik ze gewisseld, eventueel vanwege Duitsland. Ik kan alleen maar tevreden zijn, al was het verval in de tweede helft te groot", zegt de bondscoach.

Doelman Mark Flekken zal niet met een goed gevoel terugkijken op de wedstrijd. De doelman, die tegen Duitsland sowieso zal spelen, maakte geen sterke indruk. Ging hij bij de 1-1 in de fout? Van Gaal: "Zo heb ik het niet gezien. Ik moet het nog even terugzien, al denk ik zelf van niet. De bal ging helemaal naar de tweede paal, maar ik moet het terugzien."

Aanvoerder Virgil van Dijk verklaarde na de wedstrijd een voorkeur te hebben voor 4-3-3. "Dat heeft hij ook altijd uitgesproken. Die discussie hebben we aan het begin al gevoerd. In principe is het zo dat de coach de tactiek bepaalt, maar omdat er zo weinig tijd was om iets in te voeren, heb ik gekozen voor wat het grootste gedeelte van de spelers wilde."

Van Gaal is niet van plan om het tegen Duitsland ineens totaal anders te doen. "Daar houd ik niet van. Het zijn twee wedstrijden in drie dagen, dus dat is niet makkelijk. Ook niet voor Memphis om nu weer een wedstrijd te spelen met deze intensiteit."