Van Gaal haalt uit naar UEFA: 'Zij komen weer met die Jut en Jul-competitie'

Van Gaal haalt uit naar UEFA: 'Zij komen weer met die Jut en Jul-competitie'

28-03-2022 14:20
59

Louis van Gaal heeft zich uitgesproken tegen de vele wedstrijden die spelers voor de kiezen krijgen. De bondscoach begrijpt niet dat de UEFA ervoor gekozen heeft om nog een extra Europees toernooi in te richten en vindt dat er juist minder gespeeld moet worden.

Overbelasting ligt volgens Van Gaal op dit moment constant op de loer voor de spelers van Oranje. "Je moet creatief gaan zijn in de competitie-indelingen", zegt de bondscoach op een persconferentie. "Zo simpel is het. Kleinere competities bijvoorbeeld. Dat is wel rigoureus, maar daar moet het wel naartoe. Nu staat de voetballer op de laatste plaats. Die moet op de eerste plaats staan."

De rol van de UEFA is volgens de keuzeheer van het Nederlands elftal ook niet goed. "Wij hebben een Europese bond en die gaan nog een derde kampioenschap (de Conference League, red.) organiseren. De Jut en Jul-competitie. Dan staan we allemaal op onze achterste poten als er vier clubs in de achtste finale komen, maar dat is toch logisch?"

Kritiek op zijn denigrerende woorden richting de Conference League duldt Van Gaal niet. "Ik word te schande gezet dat ik het Jut en Jul noem, maar dat is in de eerste fase van de competitie toch ook zo? Die wedstrijden moeten de voetballers ook allemaal spelen. Dat moet je helemaal niet willen, je kan het heel anders organiseren. Dat is toch niet zo moeilijk?"

De bondscoach realiseert zich wel dat het vechten tegen de bierkaai is. "Ik ben Louis van Gaal, een heel klein mannetje. Ik zeg wel altijd waar het op staat en waar het om draait, maar niemand luistert naar mij. Ik zit in geen enkele FIFA- of UEFA-commissie en dat had toch wel gemoeten, met mijn curriculum."