Nederland speelt dankzij ijzersterke slotfase gelijk tegen Duitsland

Nederland speelt dankzij ijzersterke slotfase gelijk tegen Duitsland

29-03-2022 22:34
75

Het Nederlands elftal heeft de oefenwedstrijd tegen Duitsland gelijkgespeeld. In de Johan Cruijff Arena werd het 1-1.

Van Gaal voerde ten opzichte van het duel met Denemarken twee wijzigingen door. Nathan Aké en Steven Bergwijn begonnen op de bank en werden vervangen door Tyrell Malacia en Donyell Malen. Bij Duitsland stonden de toppers Kai Havertz, Leroy Sané, Thomas Müller en Timo Werner in de basis.

In een energieke openingsfase was de eerste kans van de wedstrijd voor Teun Koopmeiners. Memphis Depay bracht de bal voor, maar Koopmeiners mikte op doelman Manuel Neuer. Oranje was zichtbaar onwennig in het nieuwe 5-3-2-systeem. Daarnaast hadden de verdedigers alle moeite met de snelle aanvallers van Duitsland. Zo was Leroy Sané de defensie een keer te snel af, maar schoot hij in het zijnet. Dat er organisatorisch bij vlagen weinig van klopte, bleek wel bij de kans van Werner, die vogelvrij in kon koppen, nadat Havertz voor kon geven. 

Aan de andere kant kwam Malen na een steekpass van Memphis oog-in-oog te staan met Neuer, maar bij het afronden ging het mis. Verder dan een schotkans van Malacia kwam Nederland voor rust niet meer. Dankzij defensieve wanorde bij Nederland kwam Duitsland nog voor het rustsignaal op voorsprong. Frenkie de Jong liet Jamal Musiala uit zijn rug weglopen, de bal kwam daarna gelukkig voor de voeten van Müller: die Flekken passeerde.

Oranje recht de rug
Met Georginio Wijnaldum voor de ongelukkige Koopmeiners zette Oranje de jacht op de gelijkmaker in, waarna Van Gaal ook Bergwijn inbracht voor Malen. Nadat David Raum een enorme schietkans om zeep hielp, had Duitsland nog maar weinig te vertellen in de Johan Cruijff Arena. Nederland kwam op gelijke hoogte door Bergwijn, die het eindstation was van een door Frenkie de Jong opgezette aanval, die via Denzel Dumfries en Memphis bij de Tottenham-aanvaller terecht kwam.

Nederland rekende op meer nadat de scheidsrechter naar de stip wees vanwege een overtreding op Memphis. De VAR dacht er echter anders over en nadat de leidsman naar de kant werd geroepen, werd het besluit teruggedraaid. Daarna volgde een fase waarin Duitsland door Nederland bij de strot gegrepen werd en er op miraculeuze wijze niet gescoord werd. Matthijs de Ligt en invaller Davy Klaassen waren er dichtbij. Er zat meer in voor Nederland, dat met een goed gevoel terug kan kijken op de interlandperiode.

Aanstaande vrijdag weten Van Gaal en co. welke ploegen het treft op het WK in Qatar.