Zes conclusies: Bergwijn overtuigt Van Gaal, Oranje heeft één grote motor

Zes conclusies: Bergwijn overtuigt Van Gaal, Oranje heeft één grote motor

29 maart - 23:30
23 Reacties
Author profile picture

Ruben Winkels

De eerste interlandweek van 2022 zit erop: drie dagen na de 4-2 zege op Denemarken was Oranje lange tijd kansloos tegen Duitsland, maar sleepte de ploeg van bondscoach Louis van Gaal alsnog een gelijkspel uit het vuur. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Nuttige avond
Driekwart wedstrijd was Oranje machteloos, maar door een sterke slotfase werden de supporters in de Johan Cruijff Arena toch nog met een glimlach naar huis gestuurd. Duitsland is van een ander kaliber dan Denemarken en dus was het een erg nuttige wedstrijd op weg naar het WK, dat over precies 237 dagen begint.

Bergwijn en Malen
Eén van de vragen in de aanloop naar de eerste interlandweek van 2022: wie verdient een plek in de aanval, naast Memphis Depay? Het (voorlopige) antwoord: Steven Bergwijn. De aanvaller liet met drie goals in twee duels zien waarom hij snel moet vertrekken bij Tottenham Hotspur, waar hij amper in actie komt. Donyell Malen kon dinsdagavond niet overtuigen.

Duitsland en 1-3-4-1-2
Niet verrast worden door de veranderde tactiek van de tegenstander, de tienmeterregel (maximale afstand tussen verdediging, middenveld en aanval) en vaster worden aan de bal: die doelstellingen sprak Louis van Gaal uit voor de wedstrijd. De internationals voldeden er slechts mondjesmaat aan. Het kan niet los worden gezien van de kwaliteiten van Duitsland én het nieuwe systeem, waarmee vooral de verdedigers nog moeite lijken te hebben.

Motor van Oranje
Wat moet Oranje zonder Frenkie de Jong? De grote motor van Oranje maakte vooral in de slotfase het verschil tussen verliezen en niet verliezen. In deze vorm hoort de middenvelder uit Arkel bij de beste controleurs ter wereld, daar kan niemand omheen. Overigens kon de pas negentienjarige Jamal Musiala van Duitsland - en Bayern München - er ook wat van.

Vreemde VAR-ingreep
Oranje had de burenruzie zelfs nog kunnen winnen: scheidsrechter Craig Pawson gaf een penalty na een Duitse duw in de rug van Memphis, maar werd naar de kant geroepen door de VAR en draaide zijn beslissing terug. Dat was in de meeste competities nooit gebeurd, want van een 'clear and obvious mistake' van de Engelse arbiter was toch geen sprake.

WK-loting aanstaande
Het Nederlands elftal had drie dagen voor de WK-loting een mirakel nodig om nog in de eerste pot met zes andere toplanden en organisator Qatar terecht te komen. Werkelijkheid werd het dan ook niet, want Duitsland werd niet verslagen en Portugal legde Noord-Macedonië het zwijgen op. Van de 32 landen die deel gaan nemen aan het WK zijn er nu dertig bekend.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie