Amrabat reageert na WK-loting: Geloof me, het worden thuiswedstrijden

Amrabat reageert na WK-loting: "Geloof me, het worden thuiswedstrijden"

02-04-2022 10:55 Laatste update: 10:55
73 Reacties

Tim van Duijn

Marokko heeft zich deze week voor de tweede keer op rij geplaatst voor het WK. Nordin Amrabat kijkt vol belangstelling toe en rekent erop dat de onrust rond de nationale ploeg als sneeuw voor de zon verdwenen is wanneer er afgetrapt moet worden. Om Marokko is op dit moment veel te doen.

Marokko speelt in de groepsfase tegen België, Kroatië en Canada. "Het is een moeilijke en zware poule", zegt Amrabat, die in 2019 zijn laatste interland voor Marokko speelde. "België heeft een wereldploeg, Kroatië stond in 2018 in de finale en heeft een aantal wereldtoppers. Het is nagenoeg dezelfde selectie als toen. Als we door willen, moeten we het uitvechten met Kroatië. Zij hebben al jaren een goede selectie, met topmiddenvelders als Modric en Kovacic. En Canada kun je niet onderschatten. Die hebben met Jonathan David en Alphonso Davies topspelers rondlopen. Je moet zorgen dat je zes punten pakt in deze poule. Ik vind het heel moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren. Marokko zal iedereen nodig hebben om door te komen."

'Wil gewoon het beste voor Marokko'
Marokko plaatste zich in 2018 voor de eerste keer in twintig jaar tijd voor het WK en dat lukte vier jaar later opnieuw, maar het gaat niet alleen daarover. De ruzie tussen bondscoach Vahid Halilhodzic en Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui domineert de headlines in Marokko. Amrabat liet bij ESPN in duidelijke taal al weten wat hij ervan vindt en heeft de nodige reacties gekregen na zijn felle teksten over Halilhodzic. "Het heeft uitgebreid in de Marokkaanse en Franse media gestaan. Ik wil gewoon het beste voor Marokko en vind het helemaal prima als Halilodzic aanblijft als bondscoach, zolang hij maar de beste spelers oproept. Nee, gezeur heb ik niet gehad, ook mijn broertje (Sofyan, red.) niet. Dat staat er toch allemaal los van? Het is mijn mening en niet die van Sofyan. Mijn relatie met de bond is verder uitstekend."

Marokko overleefde de groepsfase van het WK 2018 in Rusland niet. De Leeuwen van de Atlas werden gekoppeld aan Portugal, Spanje en Iran en behaalden slechts één puntje. "We hadden een hele moeilijke groep, de verwachtingen waren hoog, maar aan het spel lag het niet", zegt Amrabat. "Ajax was beter dan Benfica, maar ging niet door. Dat was bij ons ook een beetje het geval. Wij speelden Portugal weg en tegen Spanje hebben we het heel goed gedaan, maar het leverde niets op. We hadden zelf niet verwacht dat we Portugal weg zouden spelen, dat was boven verwachting. Zij maakten 1-0 uit een corner en daarna hebben ze alleen maar verdedigd. Tegen Iran verloren we met 1-0 door een eigen doelpunt uit een vrije trap. En Spanje scoorde de 2-2 uit een corner. Dus drie van de vier tegengoals kwamen tot stand uit standaardsituaties. Achteraf heel spijtig en een dure les."

'Het worden thuiswedstrijden'
Marokko gaat vier jaar later in Qatar voor de herkansing, maar dan moet de onrust rond de ploeg wel verdwenen zijn. En of Ziyech en Mazraoui erbij zullen zijn, is ook nog maar de vraag. Met de situatie van nu lijkt dat ondenkbaar. "Dat er nu onrust is, is een understatement. Maar richting het WK is dat allemaal opgelost, zeker weten. We hebben een goede bondsvoorzitter (Fouzi Lekjaa, red.) die dat oplost en de neuzen de juiste richting op krijgt."

"Met veel energie en vertrouwen gaan we richting het WK", zegt Amrabat. "Ik denk dat Marokko daar ook beter tot zijn recht komt. De velden zijn vaak beter en de spelers technisch goed, dus kun je meer aan voetballen denken. In Afrika komen er ook andere dingen bij kijken, zoals uithoudingsvermogen, power, hitte, slechte velden: de omstandigheden zijn vaak niet goed. Nu speel je in Qatar in topstadions met goede airco. Ik heb er vorig jaar gespeeld in de Aziatische Champions League. Aan de zijlijn was het koel, maar rond de middencirkel was het nog redelijk warm."

"Geloof me, het worden thuiswedstrijden. Bekijk de beelden maar terug van het volkslied voor de wedstrijd tegen Portugal en Spanje, het was net alsof we in Marokko speelden. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik dat terugzie. Ze zijn helemaal voetbalgek, het wordt een prachtig voetbalfeest."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie