Ajax en PSV in statistieken: welke spelers worden bepalend in de titelrace?

Ajax en PSV in statistieken: welke spelers worden bepalend in de titelrace?

02-04-2022 11:00 Laatste update: 11:39
68 Reacties

Guy Habets

Het laatste blok met wedstrijden in de Eredivisie is aanstaande. In de zeven wedstrijden die ons nog resteren, zal duidelijk gaan worden wie er met de schaal aan de haal gaat. Houdt Ajax de voorsprong vast of wipt PSV toch nog over de Amsterdamse rivaal heen? VoetbalPrimeur blikt vooruit aan de hand van de statistieken van de 27 speelrondes die we al hebben gezien.

In aanvallend opzicht: Ajax heeft de schutters en PSV de dribbelaars
Wat meteen opvalt aan de offensieve statistieken van beide ploegen is dat Ajax graag de keeper van de tegenstander onder vuur neemt. Met Sébastien Haller (gemiddeld 3,7 keer per wedstrijd) en Antony (gemiddeld 3,4 keer per wedstrijd) heeft het twee van de Eredivisie-spelers in de gelederen die veruit het vaakst op het doel van de tegenstander schieten. PSV doet het daar met Cody Gakpo (drie keer) en Eran Zahavi (2,8 keer per duel) beduidend minder.

Dat maken de Eindhovenaren dan weer goed in het klassement met succesvol uitgevoerde dribbels. Waar Luis Sinisterra de absolute dribbelkoning van de Eredivisie is, volgt Gakpo met drie goed uitgevoerde runs per wedstrijd. Opvallend genoeg staat ook 'breker' Ibrahim Sangaré hoog op dat lijstje. De Ivoriaan overlegt 1,9 succesvolle dribbels per wedstrijd en dat is maar net iets minder dan Ryan Gravenberch, die dat 2,2 keer per duel doet en daarmee de beste Ajacied is.

In verdedigend opzicht: PSV 'leest' het spel, waar Ajax van kracht uitgaat
Wil je als ploeg lekker gaan voetballen tegen PSV, dan kon je nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. De formatie van trainer Roger Schmidt is namelijk in de Eredivisie ongeëvenaard als het gaat om het onderscheppen van passes. Met Olivier Boscagli en Ibrahim Sangaré hebben ze twee spelers in huis die er gemiddeld 2,5 keer per wedstrijd tussen zitten en daarmee zijn ze de twee besten. Lisandro Martínez en Edson Álvarez vinden we respectievelijk pas op plek 11 en 24 terug.

Die twee Amsterdamse latino's zijn dan juist wel weer ijzersterk als het op koppen aankomt. Martínez staat samen met Haller in de top-vijf van beste koppers van Nederland met gemiddeld 3,5 gewonnen kopduels per wedstrijd, terwijl Álvarez het met gemiddeld 3,3 gewonnen luchtduels ook niet onaardig doet. De PSV'ers staan op die lijst dan weer een stuk lager: André Ramalho is op plek 29 de eerste die we kunnen vinden. In de lucht is Ajax dus een stuk lastiger te kloppen.

In balbezit: je krijgt Ajax amper van de bal en ze doen er vaak iets goeds mee
Als Ajax aan de bal is en begint met tikken, komt een tegenstander in Nederland er eigenlijk amper nog tussen. Dat blijkt ook wel uit de statistieken die met passes te maken hebben, waarin de regerend landskampioen domineert. Neem bijvoorbeeld het percentage succesvolle passes, waarin Jurriën Timber met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Maar liefst 92,5 procent van zijn passes komt aan en daarmee is hij met afstand de beste in Nederland.

Ook in de categorie 'key passes', passes waarmee een gevaarlijke aanval ingeluid wordt, is een Ajacied afgetekend de beste. Dusan Tadic geeft per wedstrijd gemiddeld 4,3 'sleutelpasses' en is daarmee de voetballer die in de Eredivisie aan de basis staat van veruit de meeste gevaarlijke aanvallen van zijn ploeg. Gakpo doet dat drie keer per wedstrijd en staat daarmee ook in de top-drie, maar zijn Servische collega van Ajax is dus echt van een andere orde.

Conclusie: als voetbal op papier wordt gespeeld, pakt Ajax de schaal
Iedere ploeg heeft zo zijn sterke en zwakke punten en statistieken kunnen gebruikt worden om die op simpele wijze in kaart te brengen. Zo is gebleken dat Ajax graag vaak op doel schiet en op die manier aan zijn doelpunten komt, terwijl PSV de aanvallers (en middenvelders) aan het werk zet om via dribbels en loopacties tot kansen te komen. De Eindhovenaren zijn daarnaast ijzersterk in het lezen van aanvallen van de tegenstander. Ajax moet het in defensief opzicht juist van duelkracht hebben.

Dat lijkt de Amsterdammers een licht voordeel te geven, aangezien het de lastige wedstrijden in de Eredivisie juist kan winnen door de beuk erin te gooien. PSV blijft daar licht in achter en moet al helemaal zijn meerdere erkennen in de Ajacieden op het gebied van passing. Geef de formatie van Erik ten Hag een bal in de voeten en in de Eredivisie raken ze hem bijna nooit meer kwijt. Die combinatie zou genoeg moeten zijn om in de resterende zeven competitieduels de titel te pakken, maar niets is zeker in het voetbal. Zolang er op gras wordt gespeeld, blijft alles mogelijk.

Bron: whoscored.com

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie