Oranje-tegenstanders: het gastland, Mané versus Van Dijk en oude bekende

Oranje-tegenstanders: het gastland, Mané versus Van Dijk en oude bekende

01-04-2022 19:35 Laatste update: 19:40
67

Oranje kent de tegenstanders die het op het WK in de poulefase gaat treffen. Qatar, Senegal en Ecuador kwamen uit de koker gerold en VoetbalPrimeur stelt de landen aan je voor.

QATAR
Bondscoach: Félix Sánchez
FIFA-ranking: 51
Bijnaam: Al-Annabi

Sterspeler
De Qatarezen hebben een team met veelal onbekende spelers, maar ze zijn zeker niet te onderschatten. De afgelopen jaren heeft de bond er alles aan gedaan om spelers te laten naturaliseren en dus staan er veel jongens met een Afrikaanse of Braziliaanse achtergrond in het team die eerder in de Qatarese competitie indruk maakten. Akram Afif en Almoez Ali zijn daar voorbeelden van: eerstgenoemde maakte onlangs de overstap van Villarreal naar Al-Sadd in zijn 'vaderland' en Ali, de veelscorende spits, speelt al een tijdje bij Al Duhail.

Kwalificatie
Omdat Qatar het gastland is, hebben ze geen kwalificatiewedstrijden gespeeld en wisten ze al een tijdje dat het in poule A op het WK uit zou gaan komen. Het team van bondscoach Félix Sánchez wilde zich echter wel zo goed mogelijk voorbereiden op het eindtoernooi en heeft derhalve een aantal interessante wedstrijden gespeeld. Zo deed het mee aan de Copa America in 2019 en de CONCACAF Gold Cup van afgelopen jaar, waar zelfs de halve finale werd gehaald. De Verenigde Staten was daarin met 1-0 te sterk.

Laatste opstelling (Qatar – Slovenië, 29 maart 2022, 0-0)
Al Sheeb; Mohammad, Hisham, Khoukhi, Correia, Hassan; Al Hadhrami, Boudiaf, Abdulwahhab; Ali, Afif.

Historie tegen Oranje
Qatar speelde nog nooit in een officiële interland tegen het Nederlands elftal. Er zijn wel de nodige spelers die ooit in het land gevoetbald hebben in competitief verband. De broers De Boer zijn daarvan de bekendste voorbeelden: Ronald stelde onlangs nog dat het echt wel meeviel met de gevallen doden rond het WK in Qatar en dat er al heel veel verbeterd is.

SENEGAL
Bondscoach: Aliou Cissé
FIFA-ranking: 20
Bijnaam: Les Lions de la Teranga

Sterspeler
Dat kan er natuurlijk maar één zijn: Sadio Mané is de absolute blikvanger van de Senegalezen. De aanvaller van Liverpool is de speler waar alles om draait, schoot zijn land eigenhandig naar het eindtoernooi en de Afrika Cup-overwinning en moet dus op het WK ook voor de offensieve impulsen gaan zorgen. Daarnaast is Édouard Mendy, de keeper van Chelsea, een grote naam bij Senegal en is Kalidou Koulibaly van Napoli de defensieve sterkhouder.

Kwalificatie
Zoals al aangegeven speelde Senegal twee zeer spannende Afrikaanse play-offwedstrijden tegen Egypte. In een reprise van de finale van de Afrika Cup waren het uiteindelijk de Senegalezen die na strafschoppen hun WK-ticket veiligstelden en daarbij kreeg het hulp van Mohamed Salah, de ster van Egypte. Hij moest tijdens de penaltyserie aanleggen, maar werd beschenen door veel laserlampjes en schoot vervolgens hoog over. Dat maakte dat Senegal naar Qatar mocht.

Laatste opstelling (Senegal – Egypte, 29 maart 2022, 1-0)
Édouard Mendy; Sabaly, Cissé, Koulibaly, Ciss; Bouna Sarr, Nampalys Mendy, Gueye; Mané, Dia, Ibrahima Sarr.

Historie tegen Oranje
Ook de Senegalezen kwamen nog nooit in een interland in actie tegen Nederland. Er zijn naar wij weten ook weinig spelers uit ons land die in Senegal voetballen, maar het is in ieder geval wel zeker dat het voor Virgil van Dijk een bijzondere ontmoeting zal worden. Hij speelt normaal gesproken altijd samen met Mané, maar moet nu zijn ploeggenoot van Liverpool zien te verdedigen. Dat worden mooie duels.

ECUADOR
Bondscoach: Gustavo Alfaro
FIFA-ranking: 46
Bijnaam: La Tricolor

Sterspeler
Twee Ecuadoriaanse spelers steken met kop en schouders boven hun landgenoten uit. Piero Hincapié is een twintigjarige centrale verdediger van Bayer Leverkusen, die als groot talent te boek staat en hoopt dat hij bij Die Werkself een Europese doorbraak kan bewerkstelligen. Die doorbraak heeft Pervis Estupiñán wel al gehad. De aanvallende linkervleugelverdediger speelt bij Villarreal en is daar één van de spelers die zeker is van een basisplaats.

Kwalificatie
Ecuador eindigde als vierde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule en dat is al een prestatie op zich. Achter toplanden als Brazilië, Argentinië en Uruguay slaagde de aanstaande tegenstander van het Nederlands elftal erin om met 26 punten uit achttien wedstrijden landen als Peru, Colombia en Chili voor te blijven. Hoogtepunten van de kwalificatie waren een 6-1 thuisoverwinning op Colombia en de 0-2 bij Chili, waardoor kwalificatie bijna zeker was.

Laatste opstelling (Ecuador – Argentinië, 30 maart 2022, 1-1)
Galindez; Castillo, Arboleda, Hincapié, Estupiñán; Franco, Gruezo, Caicedo; Plata, Estrada, Ibarra.

Historie tegen Oranje
Het Nederlands elftal speelde twee keer tegen de Ecuadorianen en deed dat ook in de nabije geschiedenis. De eerste ontmoeting ooit was op 1 maart 2006 in aanloop naar het WK van dat jaar. Onder bondscoach Marco van Basten werd de oefenwedstrijd met 1-0 gewonnen dankzij een goal van Dirk Kuyt. Acht jaar later werd er in de aanloop naar het WK van 2014 opnieuw geoefend en dus weet bondscoach Louis van Gaal al wat hij kan verwachten. Destijds werd het 1-1: Jefferson Montero opende de score en Robin van Persie maakte gelijk.