Knotsgekke degradatiestrijd: programma van PEC, Fortuna, Sparta, Willem II en RKC

Knotsgekke degradatiestrijd: programma van PEC, Fortuna, Sparta, Willem II en RKC

07-05-2022 23:40 Laatste update: 23:40
129

Willem II, Sparta, Fortuna SittardPEC Zwolle en RKC Waalwijk vechten in de laatste twee speelrondes voor handhaving. De knotsgekke degradatiestrijd kreeg zaterdag een nieuw hoofdstuk, waarin PEC het grootste slachtoffer is.

Willem II
Het moeizame seizoen kostte trainer Fred Grim de kop bij Willem II. Onder zijn opvolger Kevin Hofland lijken de Tilburgers plots de geest te krijgen, want twee weken na de zege op Vitesse werd nu Heracles Almelo overrompeld. Of het genoeg gaat zijn, blijft evenwel de vraag.

Om het vege lijf te redden zullen de Tricolores punten moeten pakken tegen Cambuur, dat bijna officieel veilig is, en FC Utrecht, dat al een tijdje toeleeft naar de play-offs om Europees voetbal. Tilburg mag in elk geval nog hopen, ondanks de voorlaatste plaats op de ranglijst.

Het programma van Willem II
11 mei: SC Cambuur – Willem II
15 mei: Willem II – FC Utrecht

Sparta
Bij Sparta lijkt sprake van een Maurice Steijn-effect. De Rotterdammers pakten vorige week al knap een punt tegen AZ en dwongen zaterdag FC Groningen op de knieën. Daardoor klimt Sparta naar plek zestien. De voorsprong op hekkensluiter PEC Zwolle bedraagt twee punten, maar nummer zeventien Willem II staat op gelijke hoogte.

Voor de formatie van Steijn wacht woensdag een kraker van jewelste. Directe concurrent PEC komt op bezoek op Het Kasteel. Het treffen gaat bepalend zijn voor de uitkomst van de degradatiestrijd.

Het programma van Sparta
11 mei: Sparta – PEC Zwolle
15 mei: Heracles Almelo – Sparta

PEC Zwolle
PEC Zwolle zal zich de verliezer van dit weekeinde voelen, ondanks een knap punt tegen FC Utrecht. Extra pijnlijk was de fout van VAR Bas Nijhuis, waardoor de treffer van Gervane Kastaneer mogelijk onterecht werd afgekeurd. PEC zakt mede daardoor twee plaatsen en heeft de rode lantaarn weer in handen.

De Blauwvingers waren tamelijk vertrouwd geraakt met de laatste plaats, met zes schamele puntjes in de eerste seizoenshelft. Onder leiding van coach Dick Schreuder werd echter een opmars ingezet, waardoor speelronde 32 toch een teleurstelling is. Ook PEC zal alle pijlen nu richten op de clash met Sparta.

Het programma van PEC Zwolle
11 mei: Sparta – PEC Zwolle
15 mei: PEC Zwolle – PSV

Fortuna Sittard
De ploeg van Sjors Ultee is precies op tijd op stoom geraakt, nu ook de onderste ploegen flink punten aan het verzamelen zijn. Het drieluik tegen FC Utrecht, Sparta en Go Ahead Eagles leverde al zeven punten op. Daar kwam zaterdag een knappe zege tegen FC Twente bij.

Handhaving is binnen handbereik voor Fortuna, maar tijdens het Gelderse tweeluik in de laatste twee speelrondes zijn punten nog wel van harte welkom.

Het programma van Fortuna Sittard
11 mei: Fortuna Sittard – Vitesse
15 mei: NEC – Fortuna Sittard

RKC Waalwijk
Bij RKC Waalwijk ging vorige week al voorzichtig de vlag uit na de zege op FC Groningen, maar helemaal gerust zullen ze er nog niet op zijn in het Mandemakers Stadion. Tegen Cambuur werd weliswaar een punt gepakt, maar de concurrentie blijft nog in het kielzog.

Wellicht kan RKC zich woensdag veilig spelen door Heracles te verslaan én te passeren.

Het programma van RKC Waalwijk
11 mei: RKC Waalwijk – Heracles Almelo
15 mei: AZ – RKC Waalwijk

De stand
14. RKC Waalwijk 32-32 (-15)
15. Fortuna Sittard 32-32 (-31)
17. Sparta 32-29 (-22)
17. Willem II 32-29 (-28)
18. PEC Zwolle 32-27 (-23)