Alles wat je moet weten over Slavia Praag, de tegenstander van Feyenoord

Alles wat je moet weten over Slavia Praag, de tegenstander van Feyenoord

07-04-2022 17:00 Laatste update: 16:53
24

Bij Feyenoord hadden ze het liever niet, maar poulegenoot Slavia Praag is donderdag toch echt de tegenstander in de kwartfinale van de Conference League. Wat weten we nog van deze club? VoetbalPrimeur herintroduceert Slavia Praag.

SLAVIA PRAAG
Trainer: Jindrich Trpisovsky
Positie in competitie: 2e (na 27 van de 30 reguliere speelrondes)
Grote prijzen: 7x kampioen van Tsjechië, 6x winnaar van de Tsjechische beker
Stadion: Sinobo Stadium
Bijnaam: Cervenobílí (de Roodwitten)

Sterspeler
Ondrej Lingr is een van de spelers van Slavia waar Feyenoord voor op zijn hoede moet zijn. Dat zal voor de technische staf van Arne Slot geen verrassing zijn: Feyenoord stond in de groepsfase al twee keer tegenover hem. De 23-jarige middenvelder is met elf goals in 22 wedstrijden de grote blikvanger. Daarnaast is winteraankoop Yira Sor een schot in de roos gebleken, aangezien hij in de knock-outfase van de Conference League al vijf keer scoorde voor Slavia. Meevaller voor de Rotterdammers is de afwezigheid van Lukás Masopust. De vleugelaanvaller raakte geblesseerd bij het Tsjechische nationale elftal. 

Prestaties dit seizoen
Slavia Praag is dit seizoen in een nek-aan-nek-race verwikkeld met Viktoria Plzen, dat een voorsprong van één punt heeft en met nog drie reguliere wedstrijden te gaan aan de leiding gaat in de Tsjechische competitie. Het maakte van alle ploegen veruit de meeste goals 62, tegenover 48 goals van Plzen) en houdt het achterin goed gesloten.

Slavia ging in de groepsfase van de Conference League, waarin het dus al tegen Feyenoord speelde, als nummer twee door en wist Union Berlin en Maccabi Haifa achter zich te houden. In de zestiende finale was het over twee wedstrijden te sterk voor de Turkse topclub Fenerbahçe en in de achtste finale werd het Oostenrijkse LASK Linz (bekenden van PSV en AZ) over twee wedstrijden uitgeschakeld.

En dat gebeurde zeker niet met anti-voetbal. Slavia scoorde over twee wedstrijden zes keer tegen Fenerbahçe en zeven keer tegen LASK. Het is niet voor niets dat Feyenoord liever niet tegen Slavia had willen spelen. Het speelkwartier is voorbij, Slavia weet wat er op het spel staat in de Conference League en heeft zich als serieuze kanshebber voor de eindzege bewezen.

Opvallend: in de tien wedstrijden die Slavia Praag in de Conference League speelde, pakte het maar liefst 31 gele kaarten. Dat is gemiddeld ruim drie per wedstrijd. Twee keer kreeg het rood.

Historie tegen Nederlandse clubs
Het track record van Nederlandse clubs tegen Slavia Praag is niet al te best. De club trof vijf keer een club uit Nederland en slechts één keer werd er verloren. Dat was toevallig op 30 september tegen Feyenoord in de groepsfase. De 'return' in Praag eindigde dankzij Cyriel Dessers ternauwernood in een 2-2 gelijkspel.

Laat in Amsterdam de naam Slavia Praag vallen en de nekharen zullen bij vrijwel iedereen overeind gaan staan. Ajax trof Slavia in 2007 in de derde kwalificatieronde voor de Champions League. In Amsterdam werd het 0-1, in Tsjechië 2-1 en dus werd Ajax op pijnlijke wijze uitgeschakeld. Een jaar later kwamen de Amsterdammers in de groepsfase van de Europa League niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Feyenoord heeft de vloek enigszins weten te doorbreken.

De tactische opvatting van Slavia
Arne Slot omschreef de Tsjechen als een ploeg met 'een hoog tempo, fysieke kracht en dat allemaal gepaard met techniek'. Dat was ook wel te zien in de twee wedstrijden die Feyenoord tegen ze speelde, aangezien het vooral in Praag af en toe weg werd getikt door de vaardige spelers van trainer Trpisovsky. In De Kuip slaagde de Stadionclub er wél in om Slavia de wil op te leggen en dat is dus iets om in het achterhoofd te houden.

Het interessante is dus dat de twee ploegen er een vergelijkbare speelstijl op nahouden. Hoge druk vooruit en aanvallende intenties zijn bij Feyenoord én Slavia de basis, waardoor opnieuw twee hele mooie wedstrijden verwacht mogen worden. Toch hebben de Tsjechen te kampen met veel blessures en zou het niet gek zijn als ze in Rotterdam, zeker gezien de vorige wedstrijd aldaar, wat voorzichtiger zullen opereren.

Laatste opstelling (4-2-3-1): Viktoria Pilsen – Slavia Praag (1-1), 4 april 2022
Kolar; Bah, Ousou, Hovorka, Dorley; Traoré, Holes; Lingr, Provod, Olayinka; Sor.