Amnesty ziet schrijnende situatie: Qatar maakt beloftes niet waar richting WK

Amnesty ziet schrijnende situatie: Qatar maakt beloftes niet waar richting WK

07-04-2022 09:19
32

Beveiligers in Qatar werken nog altijd onder omstandigheden die gelijk staan aan dwangarbeid. Dat schrijft Amnesty International in een nieuw rapport in aanloop naar het WK in het oliestaatje. Ook bij projecten voor het toernooi werken arbeidsmigranten onder abominabele omstandigheden.

Onder druk van buiten af werden de arbeidsomstandigheden in Qatar de afgelopen jaren aangepakt met juridische hervormingen. Daar komt in de praktijk weinig van terecht. Volgens Amnesty worden de nieuwe wetten niet of nauwelijks nageleefd door werkgevers.

In het rapport komen onder meer 34 werknemers van acht beveiligingsbedrijven aan het woord. Zij komen uit landen als Kenia en Oeganda en schetsen een schrijnende situatie. Zo moeten ze zeven dagen per week werken en krijgen ze in sommige gevallen in maanden of zelfs jaren geen dag vrij. De arbeidsmigranten stellen dat hun wekelijkse rustdag simpelweg wordt geweigerd. Als ze die toch opnemen, worden ze gestraft met het inhouden van loon. Een werkweek van 84 uur is geen uitzondering.

De bewakers werken voor particuliere bedrijven, die onder meer de beveiliging verzorgen van voetbalstadions, ministeries en hotels tijdens het WK in november en december.