Elf interessante trainers die Erik ten Hag op kunnen volgen bij Ajax

Elf interessante trainers die Erik ten Hag op kunnen volgen bij Ajax

21-04-2022 14:00 Laatste update: 13:50
341

Erik ten Hag gaat volgend seizoen aan de slag bij Manchester United. De Engelsen maakten donderdag bekend dat de Tukker naar Old Trafford zal verkassen en dus moet Ajax zich beraden over een opvolger. VoetbalPrimeur zet een aantal opties op een rijtje.

Nederlandse kandidaten
Alfred Schreuder (Club Brugge)
Volgens De Telegraaf staat Schreuder, die in het seizoen 2018/2019 als assistent van Ten Hag het bijzondere Europese seizoen meemaakte, hoog op het Amsterdamse wensenlijstje. De Tukker staat er goed op in de Johan Cruijff Arena, omdat hij zich als de perfecte assistent bewees en omdat hij bij Club Brugge bewijst het ook als hoofdtrainer te kunnen doen. Maar is dat wel echt zo? Bij Hoffenheim wilde het niet lukken met Schreuder en als assistent van Ronald Koeman bij Barcelona kon hij met zijn team het tij ook niet keren. Is het niet gek dat Ajax, dat eindelijk weer Europees aanzien heeft vergaard, bij Schreuder uitkomt?

Peter Bosz (Olympique Lyonnais)
Sinds Bosz in 2017 de Europa League-finale haalde met Ajax en vervolgens naar Borussia Dortmund vertrok, gonst zijn naam rond in Amsterdam. Iedere keer wanneer Ten Hag gelinkt werd aan een andere club, kwam de naam van Bosz weer naar boven en dat is ook niet zo gek. Zijn aanvallende voetbal past bij Ajax, maar het gebrek aan een erelijst juist weer niet. Daarnaast zijn veel fans bezorgd over de defensieve instabiliteit van de meeste teams van Bosz. Toch zou het zeker niet gek zijn als de Amsterdammers bij hem uitkomen, zeker ook omdat hij bij Lyon niet meer zeker van zijn baan is.

Wim Jonk (FC Volendam)
Als middenvelder maakte Jonk het begin van de glorieuze jaren negentig mee bij Ajax en dat maakte dat hij onderdeel werd van de groep rond Johan Cruijff die na de eeuwwisseling aan de 'Fluwelen Revolutie' werkten. Jonk kreeg toen diverse posten bij Ajax, maar vertrok met mot bij de club. Als trainer van Volendam presteert hij uitstekend en propageert de voormalig Oranje-international aanvallend voetbal, maar het is nog maar de vraag of de wonden zijn geheeld en beide partijen klaar zijn voor een nieuwe samenwerking.

Arne Slot (Feyenoord)
De ideale trainer voor Ajax werkt op dit moment bij aartsrivaal Feyenoord. Arne Slot is 'the man for the job', maar het zou wel heel verrassend zijn als de oefenmeester uit Bergentheim inderdaad naar de Arena vertrekt. Na het verlies van Steven Berghuis van vorige zomer en de nieuw ingezette koers onder Slot en technisch directeur Arnesen kan Feyenoord het zich namelijk niet meer veroorloven om Ajax weer sterker te maken en het Legioen zal dat al helemaal niet pikken. Maar wat gebeurt er als Slot daadwerkelijk naar Amsterdam zou willen?

Pascal Jansen (AZ)
Toen Slot werd weggestuurd bij AZ, moest Pascal Jansen het plotseling overnemen bij AZ. Lange tijd heeft de oefenmeester gevochten tegen de twijfels in Alkmaar, maar nu lijkt hij ook de meest pessimistische fans voor zich te hebben gewonnen. AZ voetbalt attractief onder Jansen en staat ook na het vertrek van de nodige sleutelspelers 'gewoon' weer in de top-vier van Nederland. Het aanstellen van Jansen zou een gok zijn van Ajax, maar daar is de regerend landskampioen in het verleden ook al niet vies van geweest.

Interne oplossing
John Heitinga (Jong Ajax)
Ajax zou Ajax niet zijn als ze eerst in de eigen organisatie rondkijken voor een opvolger van Ten Hag. De eerste kandidaat die in het oog springt is Heitinga, die goed werk verricht als trainer van Jong Ajax. In zijn eerste seizoen als trainer in het betaalde voetbal weet hij zich met de talentvolle Ajacieden staande te houden in de subtop van de Keuken Kampioen Divisie en heeft Heitinga zich met succes ontfermd over Mohamed Ihattaren, die op de weg terug lijkt. Is de clubleiding na één seizoen al overtuigd?

Michael Reiziger (assistent bij Ajax 1)
Als de Amsterdamse clubleiding kijkt wie de afgelopen jaren binnen de eigen rijen de meeste stappen heeft gemaakt in het trainersvak, dan is Reiziger een serieuze optie. De voormalig rechtsback was jeugdtrainer bij Sparta, schoof door naar Jong Ajax en werd daarna toegevoegd aan de technische staf van Ten Hag bij het eerste elftal. Tijdens wedstrijden is Reiziger het eerste aanspreekpunt van de huidige hoofdcoach van Ajax als het om tactiek gaat. De 72-voudig Oranje-international zal de geruchten rondom zijn 'baas' met veel interesse volgen.

Gedurfde gokjes in het buitenland
Marcelo Bielsa (clubloos)
De Argentijn wordt liefkozend El Loco genoemd, omdat hij als een gek bezig is met zijn vak. In dat opzicht verschilt hij niet veel met Erik ten Hag en ook qua speelstijl zijn er overeenkomsten, hoewel Bielsa zijn ploegen ook manisch laat afjagen en de achterdeur zo nu en dan wagenwijd open staat. Ajax moet, als het de ervaren oefenmeester wil aanstellen, wel genoegen nemen met een Spaanse tolk en de onhandige rompslomp die dat met zich meeneemt. Bielsa spreekt geen woord Engels, laat staan Nederlands en is ook niet van plan om dat te leren.

Pep Guardiola (Manchester City)
Nee, wij verwachten ook niet dat Ajax plotseling met dé toptrainer van de laatste jaren op de proppen komt. Maar an sich is het idee niet heel gek: Guardiola is een fervent aanhanger van Cruijff, wil aanvallend voetbal spelen en heeft meermaals aangegeven helemaal gek te zijn van het Nederlandse voetbal en de manier van opleiden van Ajax. Mocht er een romanticus in Guardiola schuilen en Ajax écht een gokje wil wagen, dan kan het. Maar die kans is natuurlijk ongelofelijk klein.

Lucien Favre (clubloos)
Met clubs als Hertha BSC, Borussia Mönchengladbach, OGC Nice en Borussia Dortmund achter zijn naam is Lucien Favre geen slechte keuze. De Zwitser kreeg bij twee van die vier clubs wel ontslag, maar maakte in Duitsland ook naam en faam met het spelen van gedurfd voetbal. Met BVB hielp hem dat naar twee tweede plaatsen in de Bundesliga en de achtste finale in de Champions League, waarin van Tottenham Hotspur en van Paris Saint-Germain werd verloren. Daar hoeft Favre zich niet voor te schamen.

André Villas-Boas (clubloos)
AVB zit zonder club sinds hij in februari 2021 zelf om ontslag vroeg bij Olympique de Marseille. Hij was het niet eens met de beslissingen van de clubleiding en daarmee kwam een einde aan een periode van twee jaar waarin hij OM weer richting de Franse top hielp. De Portugees kan sowieso bogen op een rijtje aan fraaie werkgevers: FC Porto, Chelsea, Tottenham Hotspur en Zenit Sint-Petersburg zijn enkele voorbeelden. Zijn grootste successen haalde Villas-Boas met Porto, waarmee hij de Europa League won en alle nationale prijzen pakte.