Ajax ploetert weer, maar recht de rug na rust en rekent af met Sparta

09-04-2022 21:58
420

Ajax blijft op koers voor de 36ste landstitel in de clubhistorie. De ploeg van coach Erik ten Hag speelde een ronduit zwakke eerste helft tegen Sparta, maar knokte zich na de pauze terug via Davy Klaassen en Dusan Tadic: 2-1.

Voorafgaand aan de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena werd de aanwezige Louis van Gaal een hart onder de riem gestoken. De spelers van zijn oud-clubs droegen een shirt met de tekst 'Sterkte Louis'. Onder hen ook Perr Schuurs en Nicolás Tagliafico, die de geblesseerden Noussair Mazraoui en Lisandro Martínez vervingen. Ook Antony was er nog niet bij, waardoor Steven Berghuis als rechtsbuiten en Davy Klaassen als nummer tien speelde.

De Amsterdammers kenden onder het toeziend oog van de bondscoach zeker geen vliegende start. Mario Engels lostte al na zes minuten een waarschuwingsschot, maar hij mikte net naast. Ook Steven Berghuis probeerde het van afstand, maar het spel van de Eredivisie-koploper was verder stroperig. Kort nadat Tagliafico zich had moeten laten vervangen door Kenneth Taylor, namen de bezoekers zelfs de leiding. Andre Onana, volgens Ten Hag 'de onbetwiste nummer één', leverde de bal zomaar in, waarna Joeri de Kamps verwoestend uithaalde: 0-1.

Een pover Ajax zocht onder een fluitconcert van de fans de kleedkamers op, maar begon sterker aan de tweede helft. Dusan Tadic legde al snel goed terug op Klaassen, die kon juichen doordat doelman Maduka Okoye er ook niet goed uit zag. Na ruim een uur werd de thuisploeg verder in het zadel geholpen. Scheidsrechter Pol van Boekel constateerde hands van Adil Auassar na een vrije trap van Tadic en de Serviër benutte zelf de strafschop.

Ajax ging daarna op zoek naar meer goals en leek succes te hebben na 71 minuten. De tot Man van de Wedstrijd-uitgeroepen Daley Blind vond Haller met een strakke inspeelpass en de spits rondde goed af, maar hij stond wel een millimeter buitenspel. Niet veel later kopte Klaassen van dichtbij op de paal. De Amsterdammers moesten daardoor blijven oppassen in de slotfase, maar de drie punten werden veiliggesteld. Ajax staat nu zeven punten los van PSV, dat zondag nog in actie komt tegen RKC.