Luuk de Jong redt Barcelona weer: Nederlander maakt in blessuretijd de winnende

10-04-2022 22:52 Laatste update: 22:55
79

Luuk de Jong is opnieuw de grote held van FC Barcelona geworden. De Catalanen leken punten te morsen op bezoek bij Levante, maar de Nederlander maakte in blessuretijd de winnende treffer.

Om de tweede plek in La Liga terug te veroveren, moest Barcelona in Valencia winnen van Levante. In de eerste helft hadden de bezoekers het echter zwaar: Levante kreeg een aantal enorme kansen, maar die werden niet verzilverd. Daardoor kon Barcelona bij rust opgelucht ademhalen, met de brilstand op het scorebord.

In de tweede helft ging het echter al snel mis voor de ploeg van Xavi: door een overtreding van Dani Alves ging de bal op de stip. Levante-sterspeler José Luis Morales faalde niet vanaf elf meter en schoot de 1-0 binnen. Vijf minuten later kreeg Barcelona opnieuw een strafschop tegen, ditmaal vanwege hands van Eric García. Morales ging niet nog een keer achter de bal staan en liet Roger Martí de klus klaren. Dat mislukte echter: Martí miste, waardoor Barcelona nog in leven was.

Na de strafschoppen besloot Xavi in te grijpen: hij haalde Nico González en Frenkie de Jong naar de kant, Pedri en Gavi kwamen binnen de lijnen. Twee minuten na de dubbele wissel lag de bal in het doel van Levante. Aubameyang wist een voorzet van Ousmane Dembélé knap raak te koppen. Vlak daarna lieten Pedri en Gavi zich gelden: eerstgenoemde wist laatstgenoemde te vinden, waarna Pedri in één keer raak schoot.

Barcelona was door die treffer op weg naar een overwinning, maar niets bleek minder waar. In de slotfase van de wedstrijd kreeg Levante voor de derde keer een penalty, na een onhandige overtreding van Clément Lenglet. Nu was het de beurt aan Gonzalo Melero om het te proberen en dat liep goed af: 2-2. Xavi bracht stormram Luuk de Jong direct daarna binnen de lijnen. De Oranje-international groeide uit tot de held van Barça, door de bal in blessuretijd raak te koppen. Eerder maakte De Jong al belangrijke goals tegen Espanyol, Granada en Real Mallorca.

Daardoor eindigde de wedstrijd in 2-3 voor de bezoekers. Barça blijft nu in bezit van de tweede plek in La Liga, met een wedstrijd meer gespeeld dan achtervolger Sevilla.