'Ik ben geschrokken van Onana, het lijkt allemaal in slowmotion te gaan'

'Ik ben geschrokken van Onana, het lijkt allemaal in slowmotion te gaan'

12-04-2022 06:41
46

Voormalig keepers Joop Hiele en Edwin Zoetebier uiten kritiek op het niveau van de doelmannen van de traditionele top-drie in de Eredivisie. Het duo ziet dat er in de jeugd te weinig aandacht wordt besteed aan het opleiden van goede sluitposten.

"Patrick Lodewijks heeft jaren geleden een plan gemaakt om het niveau van keepers vanuit de opleidingen op te schroeven. Maar daar heeft de KNVB niks mee gedaan. Of het ligt al bij het oud vuil", opent Hiele in gesprek met het Algemeen Dagblad. De voorbije weken liggen Eredivisie-keepers onder een vergrootglas: Andre Onana oogt bij Ajax niet de doelman van voor zijn dopingschorsing, bij PSV is het stuivertje wisselen tussen Joël Drommel en Yvon Mvogo en Feyenoord-goalie Ofir Marciano heeft zijn strepen nog niet verdiend nadat hij noodgedwongen Justin Bijlow moest vervangen onder de lat.

"Ik ben wel van Onana geschrokken", stelt Zoetebier. "Het lijkt in slowmotion te gaan bij hem. Het explosieve en frivole is er wel vanaf." De oud-doelman van onder meer PSV begrijpt dat Erik ten Hag de Kameroener laat staan. "Wat het lastig maakt is dat Stekelenburg lang niet heeft gekeept en Gorter ervaring mist. Dat maakt een wissel wel een grote gok, denk ik."

In Eindhoven wordt na dit seizoen afscheid genomen van de gehuurde Mvogo. Hiele zou een nieuwe sluitpost van buitenaf halen. "Het is een risico om nog een jaar op Drommel te gokken. Als PSV de mogelijkheid heeft een goede keeper te halen, zou ik dat doen."