'Zij hebben meer dan 33 miljoen euro voor Vitesse verdiend, dat is nu een utopie'

13 april 2022 om 14:58

Voordat Vitesse in Georgische en Russische handen viel, werd de club overeind gehouden door gefortuneerde supporters uit de regio. Filmproducent Willem Osterloh uit Elst legde in 2008 zelfs twee ton op tafel om zijn favoriete club voor een faillissement te behoeden.

De nood was toen hoog in Arnhem, vertelt Osterloh aan de Gelderlander. "De salarissen konden niet meer betaald worden. Er was acuut 200.000 euro nodig. Van der Kraan (Paul, toenmalige algemeen directeur, red.) wilde vier sponsors vragen om dat bedrag op te hoesten. Als lening. Dat lukte niet. Uiteindelijk heb ik de salarissen, via een renteloze lening, betaald. De club mocht niet failliet gaan", aldus de supporter, die dat destijds anoniem deed.

Ook in de daaraan voorafgaande jaren moest de achterban regelmatig in actie komen. "De Vrienden van Vitesse - Jan Snellenburg, Herman Veenendaal en Cor Guijt - gaven ontzettend veel geld uit aan de club. Maar op een gegeven moment houdt het op. Paul van der Kraan deed alles om Vitesse boven water te houden. Alle vier verdienen een standbeeld bij Vitesse. Zij hebben de club in leven gehouden. Het was in die tijd niet hip om bij Vitesse te horen."

De mensen die juist geld verdienden voor Vitesse, zijn er volgens Osterloh niet meer. "Belangrijk voor Vitesse was ook de scouting, onder leiding van Van Hintum (Marc, red.) en Janus van Gelder." De twee vertrokken eind 2020 uit Arnhem. "Zij hebben in de laatste jaren meer dan 33 miljoen euro voor de club verdiend. Dat is nu een utopie. Er staat een kwalitatief matig elftal, dat weinig waarde vertegenwoordigt."