Feyenoord kan juichen na lastige Praagse lente en schaart zich bij laatste vier

Feyenoord kan juichen na lastige Praagse lente en schaart zich bij laatste vier

14-04-2022 22:52 Laatste update: 15-04-2022 00:09
148

Feyenoord behoort tot de vier kanshebbers voor de allereerste Conference League-eindzege. De Rotterdammers hadden het op bezoek bij Slavia Praag niet makkelijk, maar Cyriel Dessers strafte twee foutjes van de thuisploeg genadeloos af en Luis Sinisterra maakte het feest compleet: in de halve finales wacht nu Olympique Marseille.

Trainer Arne Slot gaf Lutsharel Geertruida en Dessers de voorkeur boven Marcus Pedersen en Bryan Linssen en kreeg vrijwel direct na de aftrap gelijk. Slavia opende met een poging van Yira Sor, maar in de tegenaanval kon Dessers ervandoor, na een misverstand in het hart van de Slavia-verdediging: de Belg schoof de bal in de verre hoek en hielp Feyenoord aan een razendsnelle 0-1 voorsprong.

Slavia bleef echter de bovenliggende partij en werd bovendien in het zadel geholpen door Orkun Kökcü. De nummer tien speelde zonder te kijken terug op Ofir Marciano en Ibrahim Traoré onderschepte: 1-1. Nadat Peter Olayinka verzuimde om Slavia op voorsprong te zetten, ging de Praagse storm weer wat liggen. Feyenoord kreeg in de slotfase van de eerste helft zowaar wat kansen, maar Dessers vond Ales Mandous op zijn weg en Reiss Nelson verkwanselde een vrije schietkans.

De tweede helft was een stuk minder open en Feyenoord zag zijn aanvoerder Jens Toornstra geblesseerd uitvallen. Na een uur spelen kreeg het echter opeens de 1-2 in zijn schoot geworpen. Mandous – die nota bene de voorkeur kreeg boven Ondrej Kolár, na diens twijfelachtige optreden in de heenwedstrijd – liet de bal van zijn voet afspringen en werd vervolgens omspeeld door Dessers: 1-2.

Ditmaal had Slavia heel wat meer moeite om van de schrik te bekomen. De thuisploeg drong nog wel aan, maar deed dat met heel wat minder overtuiging dan voor rust. Feyenoord kreeg de ruimte om te counteren en benutte die een kwartier voor tijd om de definitieve nekslag uit te delen. Invaller Jorrit Hendrix zette Sinisterra aan het werk en de Colombiaan vond de korte hoek: 1-3. Dessers liet nog een opgelegde kans liggen om zijn hattrick vol te maken, maar dat mocht de pret niet meer drukken. De rode kaart voor Taras Kacharaba in de extra tijd was al helemaal een voetnoot.

Feyenoord komt twintig jaar na zijn UEFA Cup-winst weer in de buurt van Europees eremetaal. Op 28 april en 5 mei gaat het avontuur verder, met een dubbele ontmoeting met Olympique Marseille.