Volgende miljoenenklapper voor FC Groningen: 'Petje af voor Fledderus'
Negentien jaar, pas achttien Eredivisie-wedstrijden in de benen en nu al een toptransfer: Bjorn Meijer gaat als een raket en speelt volgend seizoen in het Blauw Zwart van Club Brugge. De linksback levert FC Groningen het monsterbedrag van zes miljoen euro op. Voormalig algemeen directeur Hans Nijland is apetrots, scout Piet Buter durft voorzichtig de vergelijking met Matthijs de Ligt te maken en bij amateurclub VV Helpman gaat de vlag uit.
Wie aan het begin van het seizoen voorspelde dat ene Bjorn Meijer na achttien Eredivisie-wedstrijden voor zes miljoen euro zou vertrekken bij FC Groningen, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Nijland is trots dat Groningen een product uit de eigen opleiding voor zoveel geld weet te verkopen. "Op de genoemde bedragen wil ik niet reageren, maar al zou het iets minder zijn dan wat er genoemd wordt, dan is het nog steeds geweldig voor een jongen die nog maar net in het eerste elftal speelt en ongelooflijk veel potentie heeft", zegt Nijland.
"Hij is groot, snel en sterk en die spelers zien we niet veel in Nederland, zoals we zulke talentvolle en goede linksbacks sowieso steeds minder zien. Dit zijn megabedragen, maar ik snap Club Brugge volledig. Ik kan Groningen alleen maar feliciteren met deze deal. Mark-Jan Fledderus (technisch directeur FC Groningen, red.) heeft het razendknap gedaan, petje af. Als je je zo ontwikkelt, dan komen de clubs wel en kun je achterover leunen."
Het is geen geheim dat ook de topclubs in Nederland een oogje op Meijer hadden. Waren die niet te passief? "Tja, dat weet ik niet. Dat is koffiedik kijken", zegt Nijland. "Ruud Vormer ging van AZ naar Roda JC en is via Feyenoord jarenlang aanvoerder van Club Brugge geweest, dus zeg het maar. Bij Arjen Robben droop het talent ervan af op zijn twaalfde. Die heeft de top van de top gehaald en dat gevoel had ik bij Bjorn op dat moment minder, maar dat gold ook voor Hans Hateboer. Die is niet meer weg te denken uit de basis van Atalanta Bergamo, terwijl we in de B-junioren hebben getwijfeld of we er wel of niet mee door moesten gaan. Dat is ook het mooie van een club als FC Groningen: er hoeft maar iets te gebeuren met blessures of schorsingen en dan krijgen dit soort jongens kansen. Ik noemde Hateboer, maar hetzelfde had ik met Virgil van Dijk, die er ook ineens stond."
Fledderus
Fledderus sleepte er in de gesprekken met Club Brugge zes miljoen euro uit, al zal het voor hem wellicht dubbel voelen omdat Fledderus juist inzette op een contractverlenging voor Meijer. Detail: Meijer tekende pas afgelopen zomer zijn eerste profcontract en behoorde officieel niet tot de A-selectie van Groningen. De realiteit is ook dat weinig mensen klagen wanneer ze het bedrag van zes miljoen zien.
Van de top-tien grootste uitgaande transfers van Groningen komt de helft op naam van Fledderus: Ritsu Doan, Gabriel Gudmundsson, Azor Matusiwa, Deyovaisio Zeefuik en dus Bjorn Meijer. Dat zegt iets over de ontwikkeling van de spelers, de technische staf van Groningen, maar ook over de onderhandelkwaliteiten van Fledderus.
"Wij hebben hem naar Groningen gehaald omdat we veel vertrouwen in hem hadden, een jonge en gretige manager die het bij Heracles Almelo goed gedaan heeft", zegt Nijland. "Toen zei ik: let op mijn woorden, dit is in potentie een van de beste technisch directeuren in Nederland. Ik ken hem door en door. Hij was als voetballer al buitengewoon slim, heeft zich buiten het veld goed ontwikkeld, heeft verstand van voetbal en is een goede koopman: die combinatie maakt van hem een goede technisch directeur. Ajax? Nee, moet hij niet doen. Hij moet nog lekker een paar jaar bij FC Groningen blijven."
Engelse interesse
Club Brugge wint de strijd, hoewel er veel meer interesse voor Meijer was, onder meer vanuit Engeland. Buter, de voormalig technisch directeur van FC Utrecht en Telstar die nu als scout verbonden is aan Southampton, erkent dat. "Een zeer talentvolle speler met veel mogelijkheden die ook nog eens fysiek sterk is", noemt hij Meijer. "Dat wordt in Engeland ook gezien. Vanwege zijn lengte, manier van bewegen, sterke linkerpoot en fysieke kracht doet hij me een beetje denken aan Matthijs de Ligt, al was De Ligt op die leeftijd wel iets verder."
"Ik weet nog dat de technisch directeur van Southampton vertelde dat hij wel twaalf miljoen voor De Ligt zou willen betalen, toen was hij nog jonger dan Meijer", zegt Buter. "Zo'n type speler is het. Ik vind het gek dat hij niet in het centrum wil spelen, omdat hij daar ook goed uit de voeten zou kunnen. Ik heb hem vier keer zien spelen, waarvan drie keer heel behoorlijk, één keer vond ik hem iets minder. Van andere Engelse scouts weet ik dat ze buitengewoon positief waren. Dit zijn spelers die het hoogste niveau kunnen halen."
Hoog aangeschreven in Engeland
Southampton heeft op dit moment geen linksback nodig, zegt Buter. "Maar ik weet zeker dat hij in Engeland wel heel hoog aangeschreven staat. Ik vind deze stap wel snel, maar dat is natuurlijk aan de speler. Of het té snel is, zal over een of twee jaar blijken. Als je me vraagt of hij het zou kunnen binnen een of twee jaar: ja. Hij kan in Brugge Nederlands blijven spreken, zijn familie is dichtbij, dat maakt het makkelijker dan wanneer je naar Engeland gaat."
"Als je zes miljoen uitgeeft, moet je er echt zeker van zijn. Kennelijk is Club Brugge dat. Ik heb vragen gehad van collega's die hem niet kenden en hem wilden volgen. Ik heb gezegd dat ze zeker moesten kijken en ze zijn ook bij Heerenveen (op 10 april, red.) geweest", aldus Buter, die vooral benieuwd is hoe Meijer het ervan af gaat brengen nu ineens iedereen op hem gaat letten. "Er komt nu extra druk waar hij mee om moet zien te gaan. Hij is nu de jonge debutant die het voordeel van de twijfel krijgt en straks de jongen die een aantal miljoen gekost heeft. Dat is meteen heel anders."
VV Helpman
Bij VV Helpman, de amateurclub waar Meijer tot zijn elfde speelde, gaat de vlag uit. "Het is prachtig dat hij voor zes miljoen verkocht wordt, dat straalt ook goed af op ons", zegt voorzitter Jan van der Lei. "De voetbalwereld verandert en de grote clubs nemen vaak wat meer risico. Als je de ontwikkeling van Bjorn ziet, zou ik het als club wel aandurven. Hij is absoluut waar voor zijn geld."
"Het is een stabiele gozer, geen praatjesmaker. Al is dat laatste misschien ook wel een beetje zijn valkuil, dat hij iets té bleu is. Als achttienjarige kom je bij de selectie van het eerste en dat is heel anders dan in de jeugd, waar hij misschien wel het mannetje was. Branie ja, dat mist hij wel een beetje", zegt Van der Lei.
Nee, rijk wordt VV Helpman niet van de aanstaande Meijer-transfer. Sterker nog, de club krijgt helemaal niets, omdat Meijer op zijn twaalfde naar Groningen vertrok en de opleidende amateurclub dan net misgrijpt. "We krijgen vijfhonderd jeugdkaarten voor een wedstrijd van FC Groningen, dat doen ze wel leuk", zegt Van der Lei. "We hebben wel een bedrag van bijna 4000 euro gehad toen Meijer zijn contract tekende bij Groningen, maar daar word je ook niet rijk van. We hebben daar een frituurpan van gekocht. Dus nee, wij krijgen niets, al moet ik zeggen dat onze administratie toen ook niet je van het was, dus wellicht... Het is voor ons ook niet het allerbelangrijkste. We hopen veel meer dat Bjorn slaagt, dat is dan ook weer goed voor de naam van VV Helpman."
"We zullen zeker een keer een weekend naar Club Brugge toegaan, dan nemen we een grote Helpman-vlag mee. We hebben Bjorn al beloofd dat we met vlaggen achter hem aan gaan", besluit Van der Lei.