De tegenstander van Feyenoord: voormalig Ajacied staat Payet bij in Vélodrome

De tegenstander van Feyenoord: voormalig Ajacied staat Payet bij in Vélodrome

05-05-2022 14:00 Laatste update: 12:28
71

Het zal niemand zijn ontgaan: Feyenoord staat in de halve finale van de Conference League. Nu de stofwolken in Praag en Rotterdam zijn opgetrokken, is het tijd om vooruit te kijken naar de return. VoetbalPrimeur stelt Olympique Marseille nog eens aan je voor.

OLYMPIQUE DE MARSEILLE
Trainer: Jorge Sampaoli
Plek in nationale competitie: tweede (na 35 van de 38 speelronden)
Stadion: Stade Vélodrome (67.394 plaatsen)
Bijnaam: L'OM

Europees seizoen tot dusver
Na een spannende ontknoping in het seizoen 2020/2021 werd Marseille vijfde in de Franse Ligue 1, waardoor het Stade Rennais naar de Conference League verwees en zelf deel mocht nemen aan de groepsfase van de Europa League. Het kreeg daarin te maken met een aantal tegenstanders van formaat: Galatasaray, SS Lazio en Lokomotiv Moskou rolden uit de koker.

De Fransen waren in de poulefase vooral heel lastig te verslaan voor hun tegenstanders. Maar liefst vier keer werd er gelijk gespeeld: Lazio werd zelfs twee keer op een punt gehouden. Van Lokomotiv Moskou werd op de slotdag nog gewonnen, maar dat was niet genoeg om bij de eerste twee te eindigen. Als nummer drie van de poule stroomde OM door naar de Conference League.

Daarin moest het, in tegenstelling tot Feyenoord, een tussenronde spelen. FK Qarabag uit Azerbeidzjan bleek een eenvoudige prooi (zeges van 3-0 en 3-1), maar tegen het stugge FC Basel kreeg Marseille het al wat moeilijker. De Zwitsers werden uiteindelijk in beide duels met 2-1 over de knie gelegd, waarna PAOK in de kwartfinale het onderspit moest delven. De eerste halve finale in De Kuip eindigde vervolgens in een 3-2 zege voor Feyenoord.

Nederlandse historie tegen Olympique Marseille
Maar liefst zes Nederlandse clubs speelden in hun Europese geschiedenis al eens tegen Olympique de Marseille. Ook Feyenoord kreeg al eens te maken met OM en daar bewaren de Rotterdammers prima herinneringen aan. In de tweede groepsfase van de Champions League, editie 1999/2000, won de Stadionclub thuis met 3-0 door twee goals van Julio Ricardo Cruz en een treffer van Paul Bosvelt. Er was spektakel genoeg, aangezien Kees van Wonderen en twee Fransen ook nog rood pakten.

De uitwedstrijd werd drie maanden later met 0-0 gelijk gespeeld, waardoor beide clubs niet doorgingen naar de kwartfinales. Naast Feyenoord speelden ook Ajax, PSV, FC Twente, FC Groningen en sc Heerenveen al eens tegen Marseille. De Amsterdammers bonden zelfs zes keer de strijd aan met de blauwwitten en wisten daar drie wedstrijden van te winnen. Groningen was de laatste club die de Fransen trof: in het najaar van 2015 werd er in de Europa League-poule twee keer verloren.

De speelstijl van Jorge Sampaoli
Arne Slot, de oefenmeester van Feyenoord, liet na het gewonnen tweeluik tegen Slavia al weten dat hij ernaar uitkeek om het op te nemen tegen Jorge Sampaoli. De Argentijn is één van de bekendere trainers in het mondiale voetbal en verdiende die reputatie door zijn ploegen altijd aanvallend en vol vuur te laten spelen. Don Sampa, die zegt dat Marcelo Bielsa zijn grote voorbeeld is, heeft echter een beperkte erelijst. Als bondscoach van Chili won hij zijn enige grote prijs: de Copa América in 2015.

In het verleden was Sampaoli niet bang om in een zeer offensieve 3-3-1-3-formatie te spelen, maar bij Marseille pakt de kleine Argentijn het heel anders aan. Meestal stuurt hij zijn troepen in een klassieke 4-3-3 de mat op, waarbij de centrale middenvelder met de punt naar achteren speelt. Je zou kunnen zeggen dat Sampaoli rekening houdt met de kwaliteiten van zijn spelers en dan vooral met die van de beste van allemaal: Dimitri Payet.

Blikvangers
De vleugelaanvaller is namelijk met afstand de beste voetballer die OM in de gelederen heeft. Dat hij fantastische doelpunten kan maken, hebben we vorige week nog gezien in de thuiswedstrijd tegen PAOK. Payet koppelt die traptechniek echter ook aan spelinzicht, gogme en tweebenigheid. Als de nu 35-jarige Fransman mentaal gezien iets stabieler was geweest, had hij nog veel meer bereikt dan 'alleen maar' de grote man zijn bij Marseille.

De tien overige spelers zijn een slag minder dan Payet, maar zijn niet te onderschatten. Met Cengiz Ünder en Matteo Guendouzi heeft Olympique veel Europese ervaring in de gelederen, William Saliba en Boubacar Kamara zijn twee jonge twintigers in de kracht van hun leven en ook Arkadiusz Milik loopt nog in het Stade Vélodrome rond. De Pool scoort makkelijk voor de Fransen, net als hij bij Ajax deed, en is hersteld van een blessure. Hij zal Payet ondersteunen.

Laatste opstelling: Olympique Marseille - Olympique Lyonnais (0-3), zondag 1 mei 2022
López; Lirola, Saliba, Caleta-Car, Kolasinac (62. Guendouzi); Gerson (86. Rongier), Kamara, Gueye (75. Harit); Ünder (62. Dieng), Milik (86. Bakambu), Payet.