Zes conclusies: vijf PSV- en Ajax-sterren in de etalage, Amsterdamse keepersklucht

Zes conclusies: vijf PSV- en Ajax-sterren in de etalage, Amsterdamse keepersklucht

17-04-2022 20:45
80

We zijn oren en ogen tekortgekomen voor deze editie van PSV-Ajax: zes doelpunten, waarvan de helft afgekeurd, strijd van de eerste tot de laatste minuut en een fraaie comeback van PSV, dat met hartstochtelijk vechtvoetbal zijn tweede prijs van het seizoen pakt. VoetbalPrimeur benoemt zes discussiepunten na een zinderende bekerfinale.

PSV laat mentale veerkracht zien, Ajax krijgt linkse directe
Het is nog maar 72 uur geleden dat PSV door zijn hoeven zakte tegen Leicester City en uit de Conference League vloog. Dat de Eindhovenaren op Eerste Paasdag dit nog op konden brengen, na een zeer lastige eerste helft tegen Ajax, is een groot compliment waard. En wat is er ondertussen met Ajax aan de hand? In de competitie loopt het al wekenlang voor geen meter, zondag stond het vanuit het niets op een 2-1 achterstand, nadat er voor rust dus niet zoveel aan de hand leek.

Het laatste kunstje van Schmidt en Ten Hag
Zondag te bewonderen in De Kuip: de nieuwe trainers van Benfica en Manchester United. Roger Schmidt is vanaf zijn allereerste wedstrijd bij PSV nooit onomstreden geweest, maar heeft PSV dan toch nog een prijs van betekenis bezorgd, met een elftal dat bereid was om voor elke centimeter te strijden. Het tijdperk-Erik ten Hag is het meest memorabele in de moderne Ajax-geschiedenis, maar dreigt in mineur te eindigen. Eigenlijk worstelt Ajax zich sinds eind februari al naar het einde van het seizoen. De 36ste landstitel zou een mooi afscheidscadeau zijn, maar dan zal Ajax eerst bij moeten komen van deze doffe dreun in De Kuip.

VAR keurt twee treffers van Ajax af
Die vorige twee alinea's zouden er in het pre-VAR-tijdperk waarschijnlijk niet gestaan hebben. Wat als Ajax vlak voor rust op 2-0 was gekomen? Zou PSV daar ook van terug hebben gehad? De VAR zag eerst Dusan Tadic en vervolgens Brian Brobbey met één voetje buitenspel staan en zette een streep door twee Amsterdamse treffers. Heel zuur voor Ajax, maar dit is wel precies waarvoor de videoarbitrage in het leven is geroepen.

Ajax' keeperskwestie
De man onder de lat is bij beide finalisten niet de meest stabiele factor, maar bij Ajax is een ware keepersklucht ontstaan. Met Remko Pasveer onder de lat stond de organisatie als een huis, maar voor de bekerfinale moest Ten Hag een lastige knoop doorhakken: de ongemotiveerde Andre Onana, de onervaren Jay Gorter of de dertigers-zonder-wedstrijdritme Maarten Stekelenburg en Przemyslaw Tyton? Het werd de 39-jarige Stekelenburg, die het verschil niet kon maken in zijn eerste optreden sinds eind augustus. Ieder topelftal kan vertrouwen op een stabiele organisatie: en daarom is Ajax al wekenlang aangeschoten wild.

De ontknoping van de titelrace
Eén weekje uitrusten en dan is het tijd voor de laatste loodjes van dit intense seizoen. Het resterende programma van PSV: SC Cambuur-uit, Willem II-thuis, Feyenoord-uit, NEC-thuis en PEC Zwolle-uit. Het resterende programma van Ajax: NEC-uit, PEC Zwolle-thuis, AZ-uit, sc Heerenveen-thuis en Vitesse-uit. Het onderlinge verschil: vier punten. Heeft PSV nóg een comeback in huis of is het verschil al gemaakt in beide verloren Eredivisie-ontmoetingen met Ajax?

Eredivisie-sterren in de etalage, sla uw slag
Alle grote clubs van Europa hebben ongetwijfeld afgestemd op de eindstrijd in De Kuip. Het is het lot van een opleidingsland: traditiegetrouw zullen de nodige blikvangers van Ajax en PSV na dit seizoen een toptransfer maken. Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch (Bayern München) lijken al onder de pannen, maar ook Jurriën Timber, Ibrahim Sangaré en Cody Gakpo hebben goede reclame voor zichzelf gemaakt.