VP's Elftal van de Week: tweemaal Ajax en Feyenoord, veel degradatievoetbal

VP's Elftal van de Week: tweemaal Ajax en Feyenoord, veel degradatievoetbal

25-04-2022 10:00
45

De top-drie wint met de grootste moeite en de degradatieclubs pakken belangrijke punten: dat is het verhaal van Eredivisie-speelronde dertig. En dus zijn Ajax en Feyenoord hofleveranciers in ons wekelijkse sterrenteam en zijn onder meer PEC Zwolle, Fortuna Sittard en Willem II ook vertegenwoordigd. Net als nóg vier clubs overigens.

Kostas Lamprou (PEC Zwolle)
Hij kwam goed weg met een charge op Michiel Kramer, maar verder keepte de Griek een ijzersterke wedstrijd tegen zijn oude club RKC Waalwijk. PEC – voor de winterstop zieltogend, daarna herboren – pakte drie levensbelangrijke punten in de strijd tegen degradatie, mede dankzij de uitblinkende Lamprou.

Mickaël Tirpan (Fortuna Sittard)
Over belangrijke degradatiewedstrijden gesproken: Fortuna heeft ook meer dan uitstekende zaken gedaan. Tegenstander Go Ahead Eagles speelde één van zijn slechtste wedstrijden van het seizoen, maar Fortuna ligt opeens op koers voor directe handhaving. Tirpan denderde als vanouds over de rechterflank en was de grootste uitblinker aan Limburgse zijde.

Robin Pröpper (FC Twente)
Zijn transfer van Heracles Almelo naar rivaal FC Twente was een pikante, maar Pröpper is allang in de armen gesloten door Vak-P en de omliggende tribunes in de Grolsch Veste. Vrijdag kwam hij tegen Sparta verdedigend niet in de problemen en leverde hij een keurige assist af op Michel Vlap.

Calvin Verdonk (NEC)
Door de schorsing van Ali Akman, de blessure van Wilfried Bony en wat geschuif in de opstelling kwam er tijdens NEC-Ajax een plekje vrij voor Verdonk. De linkspoot beschaamde het vertrouwen van zijn trainer Rogier Meijer niet. Verdonk stond zijn mannetje en durfde zelfs Steven Berghuis aan de zijlijn op een panna te trakteren.

Mauro Júnior (PSV)
Andermaal de uitblinker bij PSV, op een positie die hij pas sinds kort ontdekt heeft. Als rechtsback kreeg hij tegen SC Cambuur te maken met sneltrein Issa Kallon, maar Mauro hield zich opnieuw staande en was bovendien goed voor een assist bij de winnende goal van Mario Götze.

Fredrik Midtsjö (AZ)
Midtsjö moest tijdens de gehele maand maart passen: in de tussentijd vloog AZ uit de Conference League en de KNVB Beker en zette het zijn vierde plek in de competitie op het spel. Zou het toeval zijn? Inmiddels begint de Noor weer in het ritme te komen en zaterdag zette hij tegen sc Heerenveen ouderwets de lijnen uit op het Alkmaarse middenveld.

Orkun Kökcü (Feyenoord)
Ook Kökcü was de bepalende factor bij zijn club. De overwinning van Feyenoord op FC Utrecht van zondag kwam het de nodige moeite en het nodige fortuin tot stand, maar Kökcü speelde op het middenveld een onberispelijke wedstrijd: Olympique Marseille weet alvast wie het in de gaten moet houden.

Kenneth Taylor (Ajax)
Ajax snakt naar het einde, maar het frisse spel van basisdebutant Taylor tegen NEC zal de Amsterdamse burger moed geven. De negentienjarige Alkmaarder schurkt al een tijdje tegen de A-selectie aan, maar wellicht wordt volgend seizoen het jaar van zijn doorbraak, als maatje Ryan Gravenberch een toptransfer maakt.

Jizz Hornkamp (Willem II)
"Ik wil alleen maar scoren, scoren en scoren. Dat is het enige waar ik aan denk, zo zit ik echt in elkaar", liet Hornkamp onlangs weten. Dat het sinds zijn tussentijdse komst van FC Den Bosch maar één keer was gelukt in de Eredivisie, vrat dus aan hem. Zondag was het dan eindelijk weer zover voor de hard werkende Willem II-spits, die een plaag voor de Vitesse-verdediging was en De Tricolores drie meer dan welkome punten bezorgde.

Brian Brobbey (Ajax)
En daar is dan de tweede Ajacied. Zijn ploeg schopte in Nijmegen geen deuk in een pakje boter, maar het inbrengen van de tweede spits bleek het juiste medicijn: Brobbey had eerst pech met een inzet op de paal, maar kreeg alsnog loon naar werken. Als Ajax de titel binnen weet te slepen, zal krijgt de bliksemrentree van de verloren zoon een prominente plek in de geschiedenisboeken over 2021/2022.

Luis Sinisterra (Feyenoord)
Que si, que no, que Luis Sinisterra! FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen baalde na afloop stevig van Sinisterra's winnende treffer, in minuut 96. "Je zegt de hele week dat je Sinisterra buitenom moet laten gaan. En dan doe je dit in de laatste minuut… ", liet de bijna-pensionado zich ontvallen. Maar is dat dan te wijten aan het verdedigen van FC Utrecht of is dat toch illustratief voor de klasse van de Colombiaan?