Bosz is afhankelijk van één man: 'Ajax-interesse kan perfect uitkomen'

Bosz is afhankelijk van één man: 'Ajax-interesse kan perfect uitkomen'

26-04-2022 16:00 Laatste update: 16:19
100

Guy Habets

Wordt Peter Bosz een serieuze optie voor de trainersvacature bij Ajax? Veel zal afhangen van zijn positie bij Olympique Lyon, waar de Apeldoorner nu werkzaam is. Alle reden voor VoetbalPrimeur om poolshoogte te nemen in Frankrijk.

Vooralsnog lijkt Alfred Schreuder de meest serieuze kandidaat om Erik ten Hag op te volgen bij Ajax, maar ook Bosz zou op een Amsterdams lijstje staan. Zijn aanvallende voetbal, dat in het seizoen 2016/2017 leidde tot het bereiken van de Europa League-finale, past bij de regerend landskampioen en het is dus ook niet gek dat Bosz vaak genoemd wordt. De oefenmeester heeft echter nog een contract bij Olympique Lyonnais, waarmee hij op een teleurstellende achtste plaats in de Ligue 1 staat. Wie denkt dat het daardoor sowieso op een exit voor Bosz uitdraait, heeft het echter mis.

Wedden

Meer odds

Dat zegt Hervé Penot, die Lyon op de voet volgt namens L'Équipe. Hij spreekt van een 'bizarre situatie'. "We hebben het hier over een trainer die geliefd is bij de fans, die gesteund wordt door het bestuur en die er ook bij de pers goed op staat, maar die met een club als Lyon veel te laag op de ranglijst staat. Er is echter niemand die hem dat kwalijk neemt, omdat iedereen wel kan zien dat hij niet de spelers heeft gekregen waar hij om vroeg. De aanvallende speelstijl van Bosz past niet bij de selectie die hij nu heeft."

Dat was ook de reden dat Bad Gones, de fanatieke supportersschare van Lyon, met geen woord repte over de trainer toen er een spijkerhard statement over het verval van hun club naar buiten werd gebracht. "Dat is het geluk dat Bosz nu heeft", legt Penot uit. "Technisch directeur Juninho wilde Bosz graag halen en diezelfde Juninho staat er wél nog heel goed op bij de fans. Nu de resultaten dan niet goed zijn, kijken ze vooral naar de spelers en de clubleiding omdat de voetbalfilosofie van Bosz wel in de smaak valt bij de aanhang."

Dat zorgt voor een hele bijzondere situatie in het Groupama Stadium. "Vorig seizoen werd Rudi Garcia, de vorige trainer, constant aangevallen omdat de resultaten volgens de fans niet goed waren. Hij deed het echter veel beter dan Bosz nu doet. Ook Bruno Génésio, die een tijdje voor Lyon gewerkt heeft, werd weggejaagd voor veel minder. Als zij de resultaten hadden geboekt die Bosz nu neerzet met dit Lyon, kan ik me niet indenken hoe slecht de sfeer in het stadion was geweest bij thuiswedstrijden. Bosz heeft op de één of andere manier een streepje voor."

Ook de spelersgroep staat achter de trainer. Penot, die meermaals informeerde naar de mening van de voetballers over hun Nederlandse trainer, hoorde niks opvallends. "Van wat ik begrepen heb, zijn de meeste spelers blij met hem. Ze vinden het een prettige man om mee te werken en staan achter de manier waarop hij wil voetballen, hoewel ze misschien niet perfect in dat systeem passen. Eigenlijk zijn er met de vertrokken Xherdan Shaqiri en verdediger Jérôme Boateng maar twee spelers die niet zo blij zijn, maar dat is vooral omdat ze veel meer moesten lopen dan ze gewend waren!"

Bij Lyon is er echter maar één man die alles bepaalt. De sfeer onder journalisten, fans en spelers kan nog wel zo goed zijn, maar clubpresident Jean-Michel Aulas is degene die de beslissingen neemt. Juist Aulas zei een week geleden dat Bosz niet hoefde te vrezen, maar Penot zegt dat er redenen zijn om te twijfelen aan die woorden. "Hoe vaak is het niet zo in het voetbal dat een voorzitter die dat zegt, een week later besluit om de trainer eruit te gooien? En nu klinken die woorden leuk en wil hij iedereen bij elkaar houden, maar wat doet hij als er geen Europees voetbal wordt gehaald?"

Of Ajax en Bosz serieus aan een samenwerking kunnen gaan denken, zal dus volledig van Aulas afhangen. "Na het seizoen gaan we zien hoe veel zijn woorden waard zijn geweest", zegt de journalist van L'Équipe. "Peter Bosz is een aardige vent en staat er bij iedereen goed op, maar resultaten zijn het belangrijkst in het voetbal en die haalt hij niet. Misschien is een aanbieding van Ajax voor beide partijen wel perfect. Lyon kan dan zeggen dat ze graag door hadden gewild, maar dat ze Bosz de nieuwe kans in Amsterdam niet wilden ontzeggen. Het worden interessante weken."