'Oranje-tegenstander Ecuador mogelijk uitgesloten van deelname aan WK in Qatar'

'Oranje-tegenstander Ecuador mogelijk uitgesloten van deelname aan WK in Qatar'

26-04-2022 22:20 Laatste update: 22:32
66

De kans bestaat dat Ecuador uitgesloten wordt van deelname aan het WK 2022 in Qatar. Media in Zuid-Amerika reppen van een 'schandaal', omdat Ecuador een speler opstelde die niet speelgerechtigd was. Althans, zo luidt het verhaal. Byron Castillo is de hoofdrolspeler.

Een Colombiaanse journalist claimt dat Castillo niet in Ecuador, maar in Colombia geboren is. Er wordt gesuggereerd dat de officiële documenten van Castillo vervalst zijn. De Colombiaanse journalist Sebastián Bejarano zou daar bewijs van hebben en maakte daar melding van op social media. Naar verluidt gaat de FIFA zich over de zaak buigen.

Sindsdien is er een hevige storm ontstaan en wordt er zelfs gesproken over uitsluiting op het WK in Qatar, mocht Castillo inderdaad niet uit Ecuador komen. De verdediger speelde in acht WK-kwalificatiewedstrijden mee en had een belangrijk aandeel in de knappe prestatie van Ecuador, dat vierde werd achter Brazilië, Argentinië en Uruguay. 

Dat Castillo eigenlijk helemaal niet uit Ecuador komt, werd in 2017 al opgeworpen, nadat de nationale bond van Paraguay drie jaar daarvoor ook al aan de bel trok. De achtergrond van de speler werd toen onderzocht, waarna de Ecuadoriaanse voetbalbond (FEF) met het bericht naar buiten kwam dat er niets van klopt en alle documenten van Castillo authentiek zijn, maar nu zou er dus bewijs zijn dat hij Colombiaans is.

Francisco Egas, president van de FEF, spreekt van een storm in een glas water. "Het lijkt erop dat dit gewoon een manier is om nieuws te maken. Ik ben niet op de hoogte van een nieuw onderzoek", zegt hij tegen Futbolecuador

Ecuador is in de groepsfase gekoppeld aan Senegal, Qatar en Nederland. De ploeg van Louis van Gaal neemt het op 25 november op tegen Ecuador.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie