'Meester-babbelaar Schreuder toont ballen en zorgt voor spektakel bij Club'

'Meester-babbelaar Schreuder toont ballen en zorgt voor spektakel bij Club'

27-04-2022 09:55
20

Alfred Schreuder heeft de scepsis overwonnen bij Club Brugge. De Nederlandse trainer staat er goed op in het Jan Breydelstadion, stelt Het Nieuwsblad-columnist David van den Broeck.

Schreuder won inmiddels negen duels op rij met Club Brugge en mag nog hopen op de Belgische titel. 'Hoedje af voor Alfred Schreuder (49). Want weinigen die dit drie maanden geleden hadden verwacht', schrijft Van den Broeck, die weet dat er na de aanstelling van de Nederlander de nodige twijfels waren. De resultaten vielen aanvankelijk ook nog eens tegen, waardoor de zorgen toenamen.

'Velen hadden al het gevoel dat Club zich met deze coach had vergist', aldus de Belgische journalist. 'Balbezit en controle: ja. Diepgang en spektakel: neen. Youri Mulder noemde het 'postbodevoetbal'. Het bracht geen punten op, er was paniek en kritiek. Maar Schreuder zelf bleef daar ijzig kalm onder.'

Van den Broeck ziet dat Schreuder zijn woorden waarmaakte. 'Door nog meer te gaan trainen op verticaliteit, maar dan zonder de lange bal. Door veel in discussie te gaan met zijn spelers, als de meester-babbelaar die hij is. Door ballen te tonen en Vormer en Dost ondanks hun status opnieuw naar de bank te tonen, dit keer zonder veel gemor of rumoer. Door ook Lang duidelijk te maken dat het zijn way of the highway was, niet evident, met een speler die het bestuur voor een recordbedrag wil verkopen. En door dankbaar gebruik te maken van de winteraanwinsten, kudo's ook voor datzelfde bestuur en de spelers in kwestie, Odoi en Skov Olsen op kop.'

'Het resultaat van dat alles: meer goals, meer spektakel, meer punten, meer kans op de titel en ironisch genoeg meer kans op een overgang naar Ajax, dat Schreuder hoog op de lijst heeft staan. Maar als hij Club straks als kampioenenmaker zou verlaten en de Amsterdammers 1.5 miljoen euro laten, uiteindelijk niemand te klagen', besluit Van den Broeck.