29 duels, 14 goals: de Nederlandse verdediger die 1 op 2 loopt in de Primavera

29 duels, 14 goals: de Nederlandse verdediger die 1 op 2 loopt in de Primavera

Hein Nooijens

Hij maakte een opvallende transfer van Almere City naar Sassuolo, verzorgt als centrale verdediger de ene na de andere goal, hoopt dit seizoen nog zijn Serie A-debuut te maken en is zelfs al gelinkt aan PSV. Hoog tijd om nader kennis te maken met Ryan Flamingo: VoetbalPrimeur spreekt hem over zijn transfer, zijn leven in Italië en zijn sportieve ambities.

Coronastop en transfer naar Italië
Zijn trainer Hedwiges Maduro klom in februari 2021 in de pen en zwaaide Flamingo uit, nadat hij op huurbasis van Almere City naar Sassuolo verhuisde, om uiteindelijk voor vier jaar te tekenen. "Het voetbal in Nederland was stilgelegd, we konden geen wedstrijden meer spelen. Uiteindelijk kwamen er een aantal clubs, waaronder Sassuolo, en ik dacht dat het beter was om te gaan. In Nederland kon ik niet spelen, in Italië kon dat wel", vertelt hij aan deze website.

Zijn werkgever Sassuolo draait al bijna tien jaar stabiel mee in de subtop en middenmoot van de Serie A. Flamingo zag er dan ook volop kansen om zich verder te ontwikkelen. "Het is wel een springplank, ze geven jonge jongens de kans in het eerste team. Ik dacht: als ik hiernaartoe ga, kan ik vanaf daar weer verder. En Italië is het land van de verdedigers, je leert hier het harde verdedigen. Ik ben meer een voetballende verdediger en als ik dat échte verdedigen leer, word ik een completere speler. De trainingen zijn tactischer dan in Nederland, ze letten veel meer op je houding, hoe je moet lopen en hoe je moet staan in het veld."

Eén op twee in de Primavera
Flamingo maakt bovendien meer uren dan hij in Almere deed: elke dag wordt er getraind en meestal is er twee keer per week een wedstrijd. En daarin pikt hij dus regelmatig zijn goaltje mee. Met liefst veertien goals in 29 Primavera-wedstrijden loopt de verdediger één op twee. "Strafschoppen, maar ook normale goals. Met corners of dode spelmomenten mag ik naar voren", aldus Flamingo, die in Nederland ook wel wist hoe hij het net moest vinden. "Bij Almere City hadden we voor corona zes wedstrijden gespeeld en toen had ik drie goals. Daar was ik nooit de penaltyspecialist, dat hebben ze hier van mij gemaakt."

Die scoringsdrift is ook bij het eerste elftal niet onopgemerkt gebleven. Flamingo trainde al mee met de hoofdmacht en heeft regelmatig contact met trainer Alessio Dionisi. "Ze haalden me voor het eerste elftal, ik ben nu eigenlijk aan het wachten op mijn debuut, of ze me gaan belonen of niet", vertelt hij. "Ze kijken naar hoe ik het doe en ik doe het goed. En uiteindelijk zullen ze me een keer belonen."

Hopen op Serie A-debuut
Misschien kan Flamingo dit seizoen nog debuteren in de Serie A. Sassuolo speelt nog wedstrijden tegen Napoli, Udinese, Bologna en AC Milan, maar kan het slot van het seizoen wellicht gebruiken om jonge spelers ervaring op te laten doen. "Het eerste speelt eigenlijk al nergens meer om, ze kunnen de top-zes niet meer halen en ze kunnen ook niet meer degraderen", weet Flamingo.

Ondertussen begint zijn scoringsdrift ook in Nederland op te vallen: zo heeft PSV hem in het vizier, wist het Eindhovens Dagblad eerder deze week te melden. Flamingo heeft de Italiaanse taal inmiddels geleerd en woont op een half uur van Bologna, maar het is dus niet uitgesloten dat hij de kans krijgt om weer in Nederland te gaan spelen. De verdediger zelf houdt alle opties open en laat het op zich af komen. "Ik sta open voor alles. ik zit goed in Italië, maar een terugkeer naar Nederland zou ik ook leuk vinden. Gewoon wat het beste voor mij is."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s