Eredivisie-flops: onvoldoendes bij PSV en Ajax, twee Tricolores en Fortunezen

Eredivisie-flops: onvoldoendes bij PSV en Ajax, twee Tricolores en Fortunezen

02-05-2022 11:00
54

Speelronde 31 in de Eredivisie zit erop. Het was het weekend waarin Ajax en PSV wonnen, waarin de degradatiestrijd nóg een tandje spannender werd gemaakt en waarin VoetbalPrimeur weer inspiratie opdeed voor het wekelijkse floplijstje. Deze spelers vielen ons ontzettend tegen.

Mikkel Duelund (NEC)
NEC mocht nog een klein beetje hopen op het bereiken van Europees voetbal, maar dan moest er wel een resultaat gehaald worden bij Utrecht. De fratsen van Duelund, de aanvallende middenvelder van de Nijmegenaren, hielpen daarin niet bepaald mee. De Deen zag werkelijk iedere bal van zijn voet af springen en hielp daarmee veel offensieve mogelijkheden van NEC om zeep.

Wessel Dammers (Willem II)
Spelers die een eigen doelpunt maken, zijn vaak terug te vinden in ons wekelijkse floplijstje. Dat is soms misschien een beetje scorebordjournalistiek, maar in het geval van Dammers zeker niet. De stopper van Willem II gaf PSV een doelpunt cadeau door na een lange bal van Veerman niet naar zijn keeper te kijken en hem zomaar in eigen doel te schuiven. Een hele kolderieke blunder.

Roel Janssen (Fortuna Sittard)
Twee keer eiste Janssen een negatieve hoofdrol voor zichzelf op in het Fortuna Stadion. In de eerste helft baarde hij opzien door Feyenoord-trainer Arne Slot in een houdgreep te nemen omdat hij snel wilde ingooien en na rust was het wel heel zielig om te zien hoe hij na een direct duel met Reiss Nelson ter aarde stortte en de 0-3 van de Engelsman gewoon liet gebeuren.

Sébastien Haller (Ajax)
De Franse Ivoriaan is nog altijd topscorer van de Eredivisie, maar zit in een vormdip. Tegen PEC Zwolle was dat heel duidelijk te zien: kopduels winnen ging maar moeizaam voor de spits van bijna twee meter lang en een enorme kans, die er echt in had gemoeten, werd wild over geramd door Haller. Hij heeft een 'lucky goal' nodig om zijn vertrouwen weer wat op te vijzelen.

Damil Dankerlui (FC Groningen)
We hadden zowat de hele defensie van Groningen wel in de lijst op kunnen nemen, maar Dankerlui spande wat ons betreft toch wel de kroon. De rechtsback gaf in de uitbeurt bij RKC Waalwijk op knullige wijze de bal weg aan Finn Stokkers, die er vervolgens mee aan de haal ging en 1-0 maakte. In het restant van de wedstrijd herstelde Damkerlui zich allesbehalve.

Daishawn Redan (PEC Zwolle)
Als je Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena tot het uiterste wil dwingen, moeten alle grote kansen die je krijgt erin. Redan kreeg geen grote, maar een gigantische kans. De spits van PEC zag een leeg doel voor zich en schoot alsnog veel te wild, waardoor de bal over ging en Maarten Stekelenburg opgelucht adem kon halen. PEC had het spannender kunnen maken als Redan gewoon gescoord had.

Anas Ouahim (Heracles Almelo)
Na een kleine twintig minuten moest Heracles in de Twentse derby al met tien man verder. Ouahim kwam veel te hard in op zijn directe tegenstander en benadeelde de Almelose formatie daarmee, hoewel dat in het restant van de wedstrijd niet echt te zien was. Heracles hield Twente met tien man op 1-1, maar wat was er dan mogelijk geweest als ze wél met elf waren blijven staan?

Joey Veerman (PSV)
Vaak was de Volendamse middenvelder terug te vinden in het Elftal van de Week van VP, maar deze keer is hij in het verkeerde lijstje geëindigd. De vele fouten van Veerman, vooral in de eerste helft van de wedstrijd tegen Willem II, zijn de aanleiding. Ballen over de zijlijn, simpel balverlies, geen ploeggenoot kunnen vinden: het zijn dingen die we niet van de spelmaker van PSV gewend zijn.

Mickaël Tirpan (Fortuna Sittard)
De tweede speler van de Limburgers die in dit rijtje voorkomt. Tirpan kreeg te maken met Luis Sinisterra én Tyrell Malacia en kon die tandem amper houden. De manier waarop de rechtsback in de eerste helft een strafschop weggaf door een domme tackle op Malacia in te zetten, was tekenend voor hoe lastig Tirpan het had met de dynamische linkerkant van de Rotterdammers.

Timon Wellenreuther (Willem II)
De Duitse keeper van de Tricolores had ook schuld aan de eigen goal van Dammers, maar mag zich vooral achter de oren krabben als hij de beelden terugziet van de 2-0 van Cody Gakpo. Wellenreuther wilde de kopbal naast 'kijken' en zag tot zijn schrik dat het leer via de binnenkant van de paal in het doel plofte. Als de goalie meer moeite had gedaan, had hij die bal gewoon kunnen keren.