VP's Elftal van de Week: Feyenoord-backs, Ajax-routiniers en complimenten van Jans

VP's Elftal van de Week: Feyenoord-backs, Ajax-routiniers en complimenten van Jans

2 May - 10:00 Laatste update: 10:01
34

Speelronde 31 van dit Eredivisie-seizoen alweer, wat is er allemaal gebeurd? Ajax, PSV en Feyenoord deden hun plicht tegen één van de degradatiekandidaten, Heracles Almelo pakte met tien man een verdienstelijk punt in de Twentse derby, sc Heerenveen zorgde voor spanning en sensatie en een 3-3 in de Friese derby, RKC Waalwijk zette een grote stap richting lijfsbehoud en Vitesse haalde de play-offs om Europees voetbal. Al deze clubs komen voorbij in ons wekelijkse sterrenteam, met Ajax, Feyenoord en Heracles als hofleveranciers.

Fabian de Keijzer (FC Utrecht)
Na de winterstop was hij opeens de man onder de lat bij FC Utrecht. Sindsdien verliep de carrière van De Keijzer met ups en downs, maar vrijdag leverde hij een overtuigend optreden tegen NEC af. Eén van de twee Eredivisie-keepers die dit weekend de nul hielden.

Lutsharel Geertruida (Feyenoord)
Het oppermachtige Feyenoord had tegen Fortuna Sittard misschien wel dubbele cijfers kunnen halen, maar was allesbehalve scherp voor het doel. De rechtsback van dienst liet zijn aanvallers zien hoe het moet: Geertruida scoorde twee keer in een half uur en Feyenoord hoefde geen pijn te lijden tijdens het Olympique Marseille-intermezzo, dat het eigenlijk liever niet had gespeeld.

Daley Blind (Ajax)
Eén van de meest besproken Ajacieden tijdens het moeizaam verlopen voorjaar: hoe lang kan hij zijn gebrek aan snelheid nog blijven compenseren met zijn inzicht? Tegen PEC Zwolle deed Blind echter gewoon weer waar hij goed in is en maakte hij als vanouds het spel van achteruit.

Tyrell Malacia (Feyenoord)
De driehoek Malacia-Kökcü-Sinisterra op links is één van de pijlers onder het Feyenoord-succes van dit seizoen. Collega-back Geertruida stal in Sittard de show met zijn doelpunten, maar ook Malacia speelde weer ijzersterk. Deze week werd bekend dat Manchester United hem volgt en het lijkt inderdaad een kwestie van tijd voordat hij een toptransfer gaat maken.

Giacomo Quagliata (Heracles Almelo)
Zie Malacia: collega-back Noah Fadiga was met een geweldig doelpunt dé blikvanger aan Almelose zijde, maar Quagliata was één van de grote aanjagers bij Heracles, dat met tien man streed voor elke meter. Op de instelling van de Italiaan is nooit wat aan te merken, maar tijdens de derby overtrof hij zichzelf.

Luca de la Torre (Heracles Almelo)
"Als je puur naar voetbal kijkt, waren er vandaag (zaterdag, red.) weinig momenten om te genieten. Maar op de bank zeiden we ook tegen elkaar: potverdorie, dat is een goede speler." Was getekend, Ron Jans, trainer van FC Twente na de derby tegen rivaal Heracles. De Almeloërs maken een sportief kleurloos en door incidenten overschaduwd seizoen door, maar De la Torre is al maandenlang prima op dreef. Speelt hij ook volgend seizoen nog in Erve Asito?

Davy Klaassen (Ajax)
Dat hij in de slotfase van het seizoen weer in de ploeg is gekomen, heeft ook te maken met de nodige blessuregevallen bij Ajax. Maar Klaassen komt altijd weer bovendrijven: dit keer niet met de 1-0, maar met de 2-0 en de buitengewoon fraaie 3-0 tegen PEC Zwolle.

Thom Haye (sc Heerenveen)
De leukste wedstrijd van dit Eredivisie-weekend werd in Friesland gespeeld en Haye was de beste man van het veld. Na zijn twee assists redde Heerenveen ternauwernood een punt tegen buurman Cambuur, maar Haye kan sowieso terugkijken op een geslaagde voetbalmiddag.

Vito van Crooij (Sparta)
Je moet het maar durven: in minuut 94 aanleggen voor een vrije trap van 25 meter, in de wetenschap dat ieder puntje telt, en dat het dan gewoon zelf proberen. Van Crooij deed het en hielp Sparta aan een – niet meer verwacht – gouden punt. Stel dat dit over twee weken het verschil tussen handhaving en degradatie blijkt te zijn?

Finn Stokkers (RKC Waalwijk)
Zijn contract in Waalwijk loopt af, dus Stokkers is hoogstwaarschijnlijk aan zijn laatste weken bij RKC bezig. De spits lijkt zijn club een fraai afscheidscadeautje te geven: lijfsbehoud. Zondagavond maakte hij tegen FC Groningen, op het moment dat RKC er móést staan, zijn tweede en derde treffer van deze voetbaljaargang.

Loïs Openda (Vitesse)
Grillig en wisselvallig, maar wat is de Belg dit seizoen belangrijk geweest voor Vitesse. Dankzij twee uitstekende spitsengoals wonnen de Arnhemmers bij Go Ahead Eagles en zijn ze zeker van de play-offs om Europees voetbal. Openda voegde zich bovendien bij het peloton vice-Eredivisie-topscorers, met zijn veertiende en vijftiende van het seizoen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s