Nijkamp kende Raiola goed: 'Door hem werden we meteen uitgenodigd bij Juventus'

Nijkamp kende Raiola goed: 'Door hem werden we meteen uitgenodigd bij Juventus'

03-05-2022 11:30 Laatste update: 11:32
43

Tim van Duijn

Als Mino Raiola belde, dan nam Gerard Nijkamp altijd de telefoon op. Het treurige nieuws over zijn overlijden heeft ook de technisch directeur van Sparta geraakt. In zijn tijd bij PEC Zwolle deed Nijkamp regelmatig zaken met hem. 

Raiola was al enige tijd ziek, zaterdag werd bekend dat hij op 54-jarige leeftijd is overleden. "Het kwam best wel even binnen, enorm triest dat hij er niet meer is. Ik wist dat hij ziek was en dat er dingen speelden, maar als je dit dan hoort, slik je wel even", zegt Nijkamp.

Raiola kwam regelmatig bij PEC, waar Nijkamp zeven jaar technisch directeur was, over de vloer. "Onze band was uitstekend, als ik met hem aan tafel zat, voelde dat supergoed. Ook op het gebied van coaching heb ik veel aan hem gehad. Hij gaf me tips over het leiden van een club en hoe deals het beste gedaan konden worden. Mino nam altijd de regie en bepaalde hoe het proces verliep, wat je er ook van vond. Ik haalde daar de positieve dingen uit waar ik vandaag de dag nog altijd profijt van heb."

'Geliefd door spelers, gevreesd door clubs', schreef De Telegraaf treffend over Raiola. Onderhandelen met Raiola was voor clubs niet altijd een feest. Vraag het Ajax, PSV, Manchester United of AC Milan. Nijkamp heeft echter nooit zwetend aan tafel gezeten met de Haarlemmer. "Ik heb dat niet zo ervaren. Mino ging volledig voor zijn spelers, maar dacht ook vaak mee met de club. Wij wilden Sheraldo Becker huren van Ajax en daar moest ik dan over in gesprek met Marc Overmars, maar Mino had met Marc al besproken hoe dat zou moeten gebeuren en deelde dat daarna met mij. Het was een kwestie van vijf minuten. Adriaan Visser (voormalig voorzitter van PEC, red.) speelde ook een belangrijke rol in onze relatie met Mino. We trokken hierin vaak samen op."

'Raiola vroeg geen commissie'
"Het was niet zo dat hij er nog een extra bonus of hogere huurprijs uit probeerde te slepen. Mijn ervaring is dat hij juist heel erg meedacht. Hij vroeg nooit om commissies, maar wilde wel delen in een toekomstige transfer en dat was zijn goed recht. Daardoor ontstond een win-winsituatie: de speler had succes en kon daarna een mooie stap maken en wij hadden de speler die we graag wilden hebben."

Was Raiola dan harder voor de grotere clubs en milder voor de kleinere clubs? Nijkamp: "Tja, dat kun je misschien zeggen, maar ik heb ook de deal met Philippe Sandler naar Manchester City gedaan, daar zat Mino wel goed en strak in."

Nijkamp met voormalig PEC-voorzitter Adriaan Visser

Dankzij Raiola heeft PEC spelers kunnen krijgen die het anders niet had kunnen krijgen. "Absoluut. Mino heeft mij bijvoorbeeld aan tafel kunnen krijgen met de directie van Juventus. Er is niet alleen gesproken over bijvoorbeeld Ouasim Bouy, maar ook over jeugdspelers. Dankzij Mino. Voor mij en PEC Zwolle is er in die tijd een aantal deuren opengegaan."

Wat als Nijkamp zelf gewoon gebeld had naar Juventus zónder bemoeienis van Raiola? "Dan kom je anders binnen. We werden nu meteen uitgenodigd bij Juventus en de club nam ook de tijd voor ons. Uiteindelijk draait het om relaties. Dat heb ik ook meegemaakt bij Lazio Roma. We hebben een deal gedaan (Riza Durmisi van Lazio naar Sparta, red.), maar voor de toekomst was het ook belangrijk dat er een relatie ontstond."

Raiola stond bij het publiek bekend als de taaie onderhandelaar met haar op de tanden die het clubs lastig maakte en enkel en alleen aan zijn eigen portemonnee dacht. Nijkamp heeft ook de andere kant gezien. "We leven in een wereld vol ego's waarin iedereen graag zijn gelijk wil halen, maar het is niet zo zwart-wit. Ik heb ook de grijstinten gezien, hoewel over sommige zaken echt niet te onderhandelen viel met hem. Je kunt mij niet zeggen dat hij alleen aan zichzelf dacht, want zoals ik al zei: hij probeerde niet het onderste uit de kan te halen en liet zijn commissie lopen. Daar houd ik wel van: delen met elkaar."

'FC Raiola'
Omdat Raiola meerdere spelers onderbracht in Zwolle, werd PEC ook wel gekscherend 'FC Raiola' genoemd. "Dat is absoluut zwart-wit. Als Mino belde, kwam hij meteen ter zake. Hij bood altijd spelers aan die voor ons interessant waren, maar je moest er ook niet te lang over nadenken. Want dan schakelde hij weer door. En het was niet zo dat we overal maar 'ja' op zeiden."

"Mino belde mij als eerste voor Donyell Malen, die toen nog bij Arsenal speelde. Malen was een ontwikkelingsspeler, maar daar hadden we er al meerdere van. We hadden juist ervaring nodig en lieten Donyell daarom lopen. Hij is toen naar PSV gegaan. Net als met iedere andere makelaar kijk je serieus naar spelers die je aangeboden krijgt. Je doet het, of je doet het niet. Als je toevallig vier of vijf spelers van dezelfde makelaar hebt, dan is dat zo. Zo zit ons wereldje ook in elkaar", zegt Nijkamp.

"Sheraldo Becker en Ben Rienstra hebben het fantastisch gedaan bij PEC en ook Bouy heeft absoluut zijn waarde gehad. Dat durf ik home-runs te noemen. Sandler speelde destijds in de jeugd bij Ajax en Mino tipte hem. Die heeft een prachtige transfer gemaakt naar Manchester City. Ik vergeet Scamacca nog. Hij heeft het niet laten zien bij PEC, maar zich daarna fantastisch ontwikkeld en is nu in beeld bij topclubs. Allemaal grote spelers waar ik Mino enorm dankbaar voor ben, ongeacht of men daar nou scheef naar keek of niet."