Liverpool herstelt zich na overrompeling en plaatst zich weer voor CL-finale

03-05-2022 22:50 Laatste update: 22:51
58

Liverpool heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de Champions League. De ploeg van manager Jürgen Klopp werd voor rust overrompeld door Villarreal, maar stelde in de tweede helft orde op zaken: 2-3.

Liverpool zat op rozen na de eerste wedstrijd op Anfield, die met 2-0 werd gewonnen. The Reds lieten zich in het Estadio de la Cerámica echter verrassen door Villarreal, dat - zonder de geblesseerde Arnaut Danjuma - uit de startblokken schoot. Het was binnen drie minuten zelfs al raak. Eerst liet Andy Robertson zich verrassen na een voorzet, waardoor Étienne Capoue kon klaar leggen voor Boulaye Dia, die op zijn beurt Virgil van Dijk te snel af was.

Het was een flinke boost voor de ploeg van Unai Emery, die de touwtjes stevig in handen nam. Liverpool werd van het veld geblazen en ontsnapte na een kopbal van Gerard Moreno aan de 2-0. Na ruim een halfuur leek de Spaanse storm iets te gaan liggen, maar na 38 minuten veerden de Villarreal-fans weer op: de doorgebroken Giovani Lo Celso botste met doelman Alisson Becker, maar scheidsrechter Danny Makkelie vond het geen strafschop.

Die beslissing van de Nederlander zorgde voor onbegrip bij Villarreal, dat vijf minuten voor rust echter alsnog loon naar werken kreeg. Francis Coquelin kopte raak uit een voorzet en maakte de comeback compleet. Villarreal schakelde eerder in het toernooi al Juventus en Bayern München uit en leek weer te mogen dromen van een stunt.

Liverpool-manager Jürgen Klopp stelde in de rust echter orde op zaken. Met Luis Díaz voor Diogo Jota kwamen de Engelsen in de tweede helft een stuk beter voor de dag. Villarreal werd teruggedrongen en haalde opgelucht adem toen een afstandsschot van Trent Alexander-Arnold van richting werd veranderd en op de lat belandde. Ook Díaz viel sterk in, maar de Colombiaan zag een spectaculaire bicycle-kick over gaan.

De 2-1 kon desondanks niet uitblijven. Villarreal-doelman Gerónimo Rulli werd de schlemiel door een schot van Fabinho door zijn benen te laten glippen. Vijf minuten later spatte de Spaanse droom definitief uiteen, toen Díaz - opnieuw door de benen van Rulli - raak kopte. Het draaide weer als vanouds bij Liverpool, dat een kwartier voor tijd ook op voorsprong kwam. Sadio Mané zag Rulli ver uitkomen en rondde het koel af: 2-3.

Het was een teleurstelling voor Villarreal, dat het duel ook nog met tien man eindigde na een rode kaart voor Étienne Capoue. Liverpool kan zich opmaken voor zijn derde Champions League-finale in vijf jaar tijd. Op 28 mei is Manchester City of Real Madrid de tegenstander in Parijs.