Feyenoord en PSV op rapport: doelpuntenmakers Gakpo en Dessers blinken uit

08-05-2022 19:00
213

De topper tussen Feyenoord en PSV was een duel met twee gezichten: in de eerste helft hadden de Rotterdammers niks te vertellen, terwijl PSV na de pauze plots onder druk kwam te staan. Het leverde een 2-2 gelijkspel op, waardoor Ajax de landstitel ineens kan ruiken. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na de bizarre wedstrijd.

Feyenoord
Ofir Marciano – 6: Marciano werd tegen PSV behoorlijk in de steek gelaten door zijn verdedigers, al had bij de openingstreffer van Cody Gakpo ook meer kunnen doen. Al met al komt de Israëliër weg met een voldoende.

Lutsharel Geertruida – 6: De back was één van de Feyenoorders die het zondag in de eerste helft af liet weten, na de droomavond in Marseille. Geertruida werd een aantal keer dol gedraaid door Gakpo, maar kon zich toch herpakken. De jeugdinternational wist de 0-3 ook te voorkomen met een prachtige sliding op Eran Zahavi. Dat bleek later cruciaal.

Gernot Trauner – 5: Het lag in de lijn der verwachting dat sommige Feyenoord-spelers niet helemaal fris zouden zijn tegen PSV, maar van Trauner zijn we dat niet gewend. De Oostenrijker was een stuk trager, slordiger en minder betrouwbaar dan normaal. Later in de wedstrijd toonde Trauner tekenen van herstel, maar dat is niet genoeg voor een voldoende.

Marcos Senesi – 5,5: De Argentijn liet twee gezichten zien tegen PSV: enerzijds moest hij veel brandjes blussen en herstelde hij veel fouten van medespelers. Aan de andere kant leed Senesi ook te vaak balverlies, waardoor Feyenoord lange tijd niet in zijn ritme kon komen.

Tyrell Malacia – 6,5: Hij is één van de weinige Feyenoord-spelers die de hele wedstrijd naar behoren presteerde in de topper tegen PSV. Malacia stond verdedigend zijn mannetje en was een stuk minder slordig dan zijn teamgenoten.

Fredrik Aursnes – 5,5: Tegen PSV kwam Aursnes vrij anoniem voor de dag. Hij maakte geen grote fouten, maar was mede verantwoordelijk voor de matige vertoning van Feyenoord in de eerste helft, door op bepalende momenten net niet scherp te zijn.

Orkun Kökcü – 4: Kökcü startte dramatisch aan de topper, doordat hij meerdere keren onbegrijpelijk balverlies leed. De Turks international leidde daarmee ook de openingstreffer in. Het was meer dan duidelijk dat Kökcü de wedstrijd tegen Marseille nog in de benen had. Het is dan ook niet gek dat hij na de eerste helft gewisseld werd.

Guus Til – 5: Tegen PSV was Til misschien de meest hardwerkende Feyenoorder, maar dat mocht niet baten: de in Zambia geboren middenvelder hielp PSV in het zadel met veel mislukte acties en passes. De tweede helft moest Til vanaf de bank volgen hoe Feyenoord een fraaie comeback maakte.

Reiss Nelson – 5: De Engelsman speelde niet heel sterk, maar was in de eerste helft toch één van de meest dreigende spelers aan Rotterdamse zijde. Na de pauze moest hij desondanks het veld ruimen. Invaller Patrik Walemark deed het wel een stukje beter op dezelfde plek.

Cyriel Dessers – 7,5: De Conference League-held deed zijn best en kreeg in de tweede helft loon na werken: Dessers werd wéér de grote held bij Feyenoord, met twee goals. Daardoor houdt Feyenoord een punt over aan de topper en kan Ajax woensdag kampioen worden. Dessers kan de komende dagen dus een bloemetje uit Amsterdam verwachten.

Luis Sinisterra – 6: Dit seizoen is hij de grote man bij Feyenoord, maar tegen PSV was Sinisterra zwak in de eerste helft. De Colombiaan was vermoeid, maar groeide later in de wedstrijd. Sinisterra gaf daarbij een schitterende assist op Dessers en hielp dus mee aan de comeback.

Invallers
Jens Toornstra – 5,5: Viel na de eerste helft in voor Til. Toornstra deed het alleen heel veel beter, maar versierde wel de beslissende penalty.

Patrik Walemark – 6,5: Viel na de eerste helft in voor Nelson. De winteraanwinst bracht nieuw elan in de ploeg. Walemark zorgde direct na zijn invalbeurt voor dreiging bij het PSV-doel, al was het soms wel wat grillig wat hij liet zien.

Bryan Linssen – 6,5: Viel na de eerste helft in voor Kökcü. Linssen deed wat er van hem verwacht werd: hij bracht extra energie in de ploeg. De aanvaller wist echter niet bepalend te worden, al was hij daar wel dichtbij.

Marcus Pedersen – X: Viel na 75 minuten in voor Trauner en speelde te kort voor een beoordeling.

Philippe Sandler – X: Viel na 75 minuten in voor Senesi en speelde te kort voor een beoordeling.

PSV
Yvon Mvogo – 7: De huurling kon in de eerste helft meer van het zonnetje genieten dan dat hij aan het werk moest. Mvogo moest in de tweede helft wel ineens flink aan de bak, maar hij hield met een aantal krachtige reddingen goed stand. De tegentreffers waren de Zwitser niet aan te rekenen.

Mauro Júnior – 6,5: De omgeturnde back kwam steady voor de dag in Rotterdam-Zuid. In aanvallend opzicht koos Mauro zijn momenten, terwijl hij lang geen moeite had om de vermoeide Sinisterra af te troeven. De Braziliaan werd echter wel de schlemiel, doordat hij een penalty veroorzaakte in blessuretijd. Mauro kon daar echter weinig aan doen.

Jordan Teze – 6: Teze speelde een typische zesjeswedstrijd: hij deed geen gekke dingen, greep een aantal keer goed in en maakte ook kleine foutjes. Daar koopt Teze echter niks voor, na het teleurstellende gelijkspel.

Erick Gutiérrez – 5,5: Gutiérrez had het bij vlagen echt zwaar. Dat kunnen we hem alleen niet te zwaar aanraken: de Mexicaan is van nature natuurlijk helemaal geen centrale verdediger. Het is echter wel duidelijk dat PSV het een stuk minder lastig had gekregen met André Ramalho in het hart van de verdediging.

Philipp Max – 6: In aanvallend opzicht was Max ouderwets goed: met zijn rushes voegde de Duitser echt wat toe aan het spel van PSV. Verdedigend blijft het echter fragiel bij de Duitser.

Ibrahim Sangaré – 6: Hij staat in de belangstelling van verschillende Premier League-clubs, maar de scouts zullen na deze wedstrijd niet direct een bod neerleggen in Eindhoven. Sangaré speelde onopvallend tegen Feyenoord, maar gaf ook weinig weg.

Joey Veerman – 7,5: Andermaal liet de middenvelder zien dat zijn komst een schot in de roos is voor PSV. Veerman vervulde zijn verdedigende taken en blonk aan de bal uit. Hij leverde ook een schitterende assist af bij de 0-1.

Ritsu Doan – 6,5: De aanvaller was zich ervan bewust dat er vanuit Duitsland naar hem gekeken werd. Doan was bij vlagen namelijk dreigend en liet mooie dingen zien, maar de Japanner was niet erg constant in De Kuip.

Mario Götze – 6,5: In misschien één van zijn laatste PSV-wedstrijden was Götze niet de meest opvallende speler, maar hij deed dingen goed die niet direct opvallen. Toch zou het voor PSV fijn zijn als Götze bepalender kan worden. Zeker in de tweede helft kon PSV een individuele opleving van de Duitser goed gebruiken.

Cody Gakpo – 8: De Eintovenaar deed zijn bijnaam tegen Feyenoord eer aan: de klasse droop van Gakpo’s balaanrakingen af. De twee treffers die de aanvaller maakte waren ook fabuleus. Een hoog cijfer heeft hij dan ook meer dan verdiend.

Eran Zahavi – 7: De spits gaf een geweldige assist bij de 0-2 en speelde voor de rest een prima wedstrijd. Zahavi moest echter vanaf de bank met lede ogen toezien hoe zijn ploeggenoten de voorsprong weggaven.

Invallers:
Bruma - X: Viel in de 78ste minuut in voor Zahavi en speelde te kort voor een beoordeling.

Marco van Ginkel - X: Viel vlak voor tijd in voor Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.

Noni Madueke - X: Viel vlak voor tijd in voor Doan en speelde te kort voor een beoordeling.