Eredivisie-flops: Ajax, PSV en Feyenoord leveren samen vijf spelers en een trainer

Eredivisie-flops: Ajax, PSV en Feyenoord leveren samen vijf spelers en een trainer

09-05-2022 11:00
105

Er zijn nog twee speelrondes te gaan in de Eredivisie. Op vrijdag en zaterdag pakten alle ploegen onderin weer de nodige punten, op Super Sunday eindigden de beide toppers in 2-2 en werd de strijd om het laatste play-offticket nog maar eens wat spannender gemaakt. VoetbalPrimeur komt met het traditionele floplijstje.

Steven Berghuis (Ajax)
Toen Hakon Evjen namens AZ de 1-2 in de korte hoek binnenprikte tegen Ajax, draaiden alle Amsterdamse hoofden om in de richting van Berghuis. Dat was toch zijn man, die daar helemaal vrij stond? Berghuis liet hem zomaar lopen en dat wordt in Amsterdam niet geaccepteerd, zeker niet omdat dat hem tegen PSV ook al overkwam. Erik ten Hag liet na afloop weten, zonder namen te noemen, dat daar nog wel over gesproken zal worden.

Peter Leeuwenburgh (FC Groningen)
"Dit is niet genoeg voor de subtop", sprak Danny Buijs na afloop over de prestatie van zijn keeper. Leeuwenburgh ging tegen Sparta pijnlijk de fout in en mede daardoor won de Kasteelclub met 1-2 in de Euroborg. Dit hele seizoen is de doelman al geen factor van rust bij Groningen en dat bewees hij dus eens te meer. Misschien is Buijs er nu wel helemaal klaar mee en geeft hij de reservedoelman de kans.

Roger Schmidt (PSV)
De Duitse oefenmeester vestigde de aandacht op zich in het laatste kwartier van Feyenoord – PSV (2-2) en dat was niet in positieve zin. Vlak na de aansluitingstreffer van de Rotterdammers wisselde hij Cody Gakpo, de beste man op het veld, en even later pookte hij het vuurtje in de Kuip nog wat verder op door een bal weg te trappen voor de voeten van Tyrell Malacia en zo te proberen tijd te rekken. Stom, stom, stom.

De rookbom-idioot (Vitesse)
De aanhang van Vitesse is vaker in het floplijstje terecht gekomen dan welke voetballer dan ook. Zondagmiddag in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen was het weer raak toen een onverlaat een rookbom afstak op de Zuidtribune en de wedstrijd even stilgelegd moest worden. Gelukkig liet de échte Arnhemse aanhang zich ook horen en werd de dader genadeloos uitgefloten.

Sven Sonnenberg (Heracles Almelo)
Een speler die een rode kaart krijgt is eigenlijk vaste gast in deze rubriek. Zo ook deze week, want Sonnenberg werd uit bij Willem II (2-0 nederlaag) in de slotfase weggestuurd door de scheidsrechter en zal ongetwijfeld een paar wedstrijden schorsing tegemoet kunnen zien. Oké, Heracles speelt eigenlijk nergens meer voor, maar stom is het wel.

Sébastien Haller (Ajax)
De topscorer van de Eredivisie staat de laatste tijd wel heel vaak tussen de flops. Dat is geen goed teken voor Haller, die tegen AZ wederom een hele matige wedstrijd op de mat legde. Balverlies, weinig gewonnen duels en een dot van een kans gemist: dat was de wedstrijd van de Franse Ivoriaan in een notendop. Ajax moet het in de titelrace al een tijdje stellen zonder een Haller in vorm.

Orkun Kökcü (Feyenoord)
De Kuip zuchtte en steunde toen de Turks international in de eerste helft tegen PSV alweer een bal zomaar aan de tegenstander gaf en daar ook nog eens de 0-1 van Cody Gakpo uit voortkwam. Het was eigenlijk wachten op zo'n moment, want de middenvelder grossierde in foute passes en leek zelf ook niet te weten wat hem overkwam. In de rust werd hij gewisseld door trainer Arne Slot en dat leek ons heel verstandig.

Bas Nijhuis
Zelfs als VAR kun je tegenwoordig al in het floplijstje van VoetbalPrimeur terecht komen. Dan moet je het wel heel bont gemaakt hebben en dat deed Nijhuis zaterdagavond bij PEC Zwolle tegen FC Utrecht (1-1). De leidsman, die in Zeist naar de schermen tuurde, trok een verkeerde lijn bij het beoordelen van een buitenspelsituatie en boorde PEC daarmee een ogenschijnlijk zuiver doelpunt door de neus. Bizar.

Gernot Trauner (Feyenoord)
De Kale Kletser van Feyenoord gaf zondagmiddag tegen PSV even niet thuis. Vooral in de eerste helft was de normaal gesproken zo stabiele Trauner heel erg onrustig en kregen Gakpo, Mario Götze, Ritsu Doan en Eran Zahavi zo nu en dan heel veel ruimte om lekker te gaan voetballen. Dat is nou net een viertal aan spelers dat je die ruimte niet moet geven en dat heeft Feyenoord geweten.

Mauro Júnior (PSV)
Eigenlijk moet er voor Mauro een apart rubriekje gemaakt worden: die van schlemiel van de week. De Braziliaan voelde een bal met een rotvaart tegen zijn arm aan geschoten worden en zag tot zijn verbijstering dat scheidsrechter Gözübüyük dat een penalty vond. Feyenoord op 2-2, kampioenschap naar alle waarschijnlijkheid uit zicht voor PSV en dat omdat Mauro zijn arm net niet op tijd weg kon trekken. Hoe zuur.

Enzo Cornelisse (Vitesse)
De verdediging van Vitesse moest zondag plotseling geleid worden door de nog jonge Cornelisse. Dat ging, vooral in de tweede helft, niet zo goed. De twee goals die Heerenveen in GelreDome maakten, kwamen tot stand door matig verdedigen van de Arnhemmers. Amin Sarr had er maling aan, want hij scoorde twee keer en bezorgde de Friezen daarmee een cruciale zege in de strijd om plek acht.

Pantelis Hatzidiakos (AZ)
Brian Brobbey zal zelden zo makkelijk zijn duels hebben gewonnen als zondag tegen AZ. Hatzidiakos moest hem bewaken en moest het op kracht duidelijk afleggen tegen de spits van Ajax. In eerste instantie had de Griek geluk dat scheidsrechter Higler een overtreding zag in een schouderduw, maar een paar minuten later ging het spel wel door en scoorde Brobbey. Na afloop zeurde Hatzidiakos dat er een overtreding op hem werd gemaakt, maar hij was de enige die dat vond.