Aanstelling Davids bij Oranje zorgt voor verdeeldheid: 'Van Persie, bijvoorbeeld'

Aanstelling Davids bij Oranje zorgt voor verdeeldheid: 'Van Persie, bijvoorbeeld'

Rafael van der Vaart had ook wel oren gehad naar de functie van assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal, maar hij snapt dat de keuze van Louis van Gaal op Edgar Davids is gevallen. Aan tafel bij Studio Voetbal is echter niet iedereen het met de 109-voudig international eens.

"Voor mij zou het ook een ideale rol zijn", zegt Van der Vaart, momenteel werkzaam bij het Deense Esbjerg fB. "Ik zou het goed kunnen invullen, maar Edgar kan dat ook heel goed. Prima. Ik heb niks nodig." De oud-Ajacied snapt wel dat Davids Henk Fraser opvolgt. "Een goede keuze. Een paar jaar geleden had je het waarschijnlijk een domme keus gevonden, maar ik sprak hem laatst en hij is echt gegroeid als trainer. Deze rol, praten met spelers, zijn ervaring delen, dat kan hij heel goed. Ik denk dat hij meer een assistent is dan een hoofdtrainer."

Pierre van Hooijdonk heeft echter zijn twijfels. "Groei? Waar heeft hij getraind dan? Ik had wel een persoon verwacht die in ieder geval de intentie heeft om het trainersvak echt in te gaan, als net gestopte international. Robin van Persie, bijvoorbeeld", stelt de oud-spits. Davids was tussen 2012 en 2014 actief bij Barnet op het vierde en vijfde niveau in Engeland. Verder stond de 74-voudig international alleen op eigen benen bij het Portugese Olhanense, dat uitkwam op het derde niveau.

Toch sluit Ibrahim Afellay zich wel bij Van der Vaart aan. "Een vakman als Van Gaal doet dit niet zomaar. Hij heeft een toegevoegde waarde, spreekt de taal van de jongens en kon zelf een aardig balletje trappen. Davids is de aangewezen persoon om iemand als Memphis Depay apart te nemen. Veel meer dan Danny Blind. Je moet elkaar aanvullen in de staf."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s